Hopp til innhold

Løper med hjerte for klubben der han ble utsatt for overgrep

SØMODALEN: Jan Ole Johnsgård (61) løp fra årene med seksuelle overgrep han ble utsatt for av treneren i Ren-Eng. Nå er det lysere tider for han og klubben.

Jan Ole Johnsgård løper på sti ved Langsjøen.

KLUBBEN VIKTIG: Jan Ole Johnsgård løper fortsatt med Ren-Eng på brystet tross flere år med overgrep av treneren.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Da Therese Johaug byttet ut skiskoa med løpesko, og spurta inn til NM-gull og knuste VM-kravet på 10.000 meter, var det lite kjent at klubben hun løper for er av de mest omtalte friidrettsklubbene det siste året.

Det var i februar i år fire tidligere utøvere i Ren-Eng sto fram og fortalte at de gjennom flere tiår hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep av den tidligere lederen og treneren i idrettslaget.

Etter at historiene ble fortalt har klubben bygd seg opp igjen.

Det er så artig å se hva slags grep de har tatt for å komme sportslig på banen igjen, sier Jan Ole Johnsgård som er en av dem som fortalte sin historie.

Klubben betyr mye

Jan Ole Johnsgård er den eneste av de fire som fortsatt løper for klubben. Han trener flere ganger i uka, og deltar i et par løp i året.

Det er klubben i mitt hjerte. Det er jo der jeg har vokst opp med fantastiske mennesker, sier han.

Jan Ole Johnsgård sitter ved Langsjøen i Sømodalen

LYSERE TIDER: Det er lysere tider for både Jan Ole Johnsgård og klubben denne sommeren etter en tøff tid etter han begynte å fortelle om det som hadde skjedd.

Foto: Geir Olav Slåen

240 kilometer fra Bislett stadion, der Therese Johaug har vist at hun ikke bare er en habil langrennsløper, ligger friidrettsarenaen til laget hun løper for.

Sola skinner på anlegget på Åkrestrømmen i Rendalen. Der jobbes det for å fjerne gamle spor for ny giv.

Det har vært ei tøff tid og vi har lært mye. Endelig kan vi fokusere på det sportslige igjen, sier Dag Meli.

Han tok over som leder i klubben etter at den tidligere lederen trakk seg. Det var han og styret som leverte anmeldelse til politiet etter at en av de tidligere utøverne fortalte hva treneren hadde gjort.

De mørke skyene er i ferd med å blåse vekk. Det er viktig for jobben Ren-Eng har foran seg. I løpet av noen uker skal nytt dekke på løpebanen stå klart.

Johnny evenstuen og Dag Merli i Ren-Eng sitter på huk ved klubben bane på Åkrestrømmen der det nå legges nytt dekke.

NY GIV: Ren-Eng skifter ut det gamle og legger nytt dekke for bedre tiden for klubben. T.v baneansvarlig Johnny Evenstuen med leder i Ren-Eng Dag Meli.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Dekket har ikke blitt skifta ut siden 1991. I vinter fikk klubben 400 000 kroner fra Sparebankstiftelsen. Men nytt dekke kommer på 2.5 millioner kroner, og det kryr ikke av mektige sponsorer i Rendal og Engerdals-området. Sjøl om de har fått tippemidler og et par hundre tusen kroner fra Rendalen kommune må de bruke 1.1 millioner av egenkapitalen.

– Vi balanserer på en knivsegg økonomisk nå ja, sier Dag Meli.

Han og kassereren i klubben teller kronene for å få det til å gå opp. Men det var nødvendig, og uten bane har de ingen base for friidrettsklubben.

Fint å ha Johaug med på laget

At Therese Johaug har valgt å løpe for Ren-Eng når hun tar på seg løpeskoa, betyr mye.

Therese Johaug på Impossible Games. 11.06.2020

GOD AMBASSADØR: Therese Johaug løper for Ren-Eng men er ikke den eneste klubben har som hevder seg nasjonalt nå.

Foto: Robert Rønning / NRK

Det er artig for klubben. Vi er glad for at hun representerer oss, sier Meli.

Men det er ikke bare Therese Johaug som løper fort for klubben som har fostret mange Norgesmestere i friidrett gjennom 50 år. 17 år gamle Ingeborg Østgård er av de beste løperne i Norge på 800 meter og 3000 meter.

Vi har flere løpere som nå er i Norgestoppen, sier Dag Meli.

Frykten for at overgrepssakene skulle være ødeleggende for klubben slo feil. Samholdet har blitt bedre og de har fått flere medlemmer.

Vi har kommet styrket ut av dette, sier den nye lederen i Ren-Eng.

Godt å sjå det blomstrer igjen

Sjøl om Jan Ole Johnsgård ble utsatt for seksuelle overgrep av treneren fra han var 14 år til han var 20, har klubben betydd mye for han. Det var miljøet i klubben som var grunnen at han verken ville slutte med friidrett eller melde seg ut av klubben. Men han turte ikke fortelle noen om overgrepene før i januar 2019.

Jan Ole Johnsgård løper ved sjøen med fjellenene i bakgrunnen

GOD HELSE: Løpeturene ved fjell og sjø i Sømodalen har hjulpet Jan Ole Jonhsgård gjennom ei vanskelig tid.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Dere er modige som står fram

Han har brukt løpinga mye for å få ut uroen i kroppen etter åra med overgrep, og alle de åra han holdt det skjult for dem rundt han.

Etter den turbulente tida gleder han seg over å se at flere av Ren-Eng-utøverne hevder seg nasjonalt og at Therese Johaug løper med samme logo på brystet sånn som han.

Det er veldig godt å se at det blomstrer som det gjør nå, sier han.

Han synes det er bra at klubben nå blir lagt merke til med positivt fortegn med gode resultater.

Egentlig hadde han gledet seg til å være med å se Ren-Eng løpe Holmenkollstafetten i år, men det ble ikke noe av på grunn av covid-19. Men han gleder seg til neste gang.