Hopp til innhold

Sprengkulde øker brannfaren: – Folk må lære seg å fyre riktig

Brannvernforeningen frykter flere boligbranner som følge av sprengfyring i kulda. Her er ekspertenes tips for å fyre trygt.

Moss Interkommunale Brannvesen delte denne videoen på Facebook for å advare om pipebranner.

PIPEBRANN: Moss Interkommunale Brannvesen delte denne videoen på Facebook for å advare om pipebranner. Her renner rødglødende «lava» ut når brannkonstabelen slukker brannen. En vanlig feil i forbindelse med vedfyring er å fylle opp ovn eller ildsted med store mengder ved, ifølge brannvesenet.

Det har vært en kald start på året flere steder i landet. Forrige uke viste gradestokken for Innlandet mellom 10 og 30 minusgrader, og i Nord-Norge forventes det å bli kaldere denne uka.

– Vi opplever at når det blir slik sprengkulde som nå, så blir det flere skorsteinsbranner.

Kim Andre Nilsen, leder for feierseksjonen hos Midt-Hedmark brann- og redningsvesen, forteller at de allerede i år har måtte rykket ut på flere pipebranner.

– Allerede i år har vi måttet rykke ut på fire sotbranner, sier han.

Pipebrann i Haugesund

I FLAMMER: Pipebranner oppstår ofte uten at huseier er klar over det. Bildet er fra en pipebrann i Haugesund i 2011.

Foto: Tore André Johannessen

Mange fyrer feil

Hvert år er det mellom 1.100 til 1.500 pipebranner i norske hjem, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Morten Harangen, presseansvarlig i DSB, forteller at de er bekymret for flere pipebranner også på hytta, nå som mange tilbringer mye tid der.

– Det er ikke sikkert hyttene er feiet på lang tid. I 2016 kom det en endring i forskriftene som gjør at kommunen også skal feie og gjennomføres tilsyn med fritidsboliger. Det kan ta lang tid før alle fritidsboliger i Norge er feiet eller ført tilsyn med, og vi er bekymret for at økt bruk kan føre til flere skorsteinsbranner, sier han.

For å unngå å se pipa i flammer, mener Nilsen folk må bli flinkere til å fyre riktig.

– Vi ser at folk er nødt til å lære seg hvordan man fyrer i ildstedet sitt. Når det er sprengkulde skal folk plutselig stappe inn i ovnen og fyre hardt. Det kan trigge en sotbrann.

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

LENGE MELLOM BRUKEN: – Plutselig når det blir sånn sprengkulde som nå så tar man i bruk et ildsted som kanskje ikke har vært i bruk på mange år, sier Nilsen. Han sier dette øker faren for pipebrann.

Foto: Midt-Hedmark brann- og redningsvesen

Kaldt på hjemmekontor

I tillegg til sprengkulda, tror Nilsen at hjemmekontor har noe av skylden for at brann- og redningstjenesten allerede har måttet rykke ut på flere pipebranner i år.

– Vi får en del henvendelser. Vi har merka at flere ringer nå når de er hjemme, fordi de tar i bruk et fyringsanlegg som kanskje ikke har blitt brukt så mye tidligere, sier han.

Skjermbilde

På Twitter kommer det stadig nye meldinger om pipebranner rundt om i landet.

skjermbilde
skjermbilde
skjermbilde
skjermbilde
skjermbilde
skjermbilde

Nilsen forteller at de fleste som opplever pipebrann blir varsla av de rundt, fordi man ofte ikke legger merke til slike branner selv.

– De fleste blir kontakta av naboen, fordi flammene står fra taket. Er man uheldig kan dette spre seg til treverket rundt.

– Soten kan svele ut og det kan tette seg i hele pipa slik at det danner seg et trykk inni pipa, og da kan det trenge seg inn i bygget. Det er snakk om høye temperaturer. Derfor er det viktig å si ifra veldig tidlig, sier han.

x1bExomZueU

SLUKKER BRANNEN: Det er forskjellige måter å slukke en pipebrann på, men brannvesenet bruker for eksempel pulverposer som de slipper ned i pipa. Etter en pipebrann får huseier et fyringsforbud til fyringsanlegget har blitt sjekket av en feier. Bildet er fra en pipebrann i Oslo i 2018.

Foto: Terje Pedersen / ntb scanpix

Slik unngår du pipebrann

I januar 2019 hadde forsikringsselskapene 173 saker under kategorien «ildsted», som inkluderer forsikringssaker knytta til pipebranner.

Sigmund Clementz i IF forsikring

FYRER I KULDA: – Skorsteinsbrann kan skje hele året når folk bruker vedovn eller peis, men er vanligst på vinteren når det er veldig kaldt. Da fyrer flest. Er det sprengkulde over lang tid, vil folk som kanskje mest benytter elektrisk oppvarming begynne å fyre med ved, og bruken av skorsteiner går dermed opp. Er det beksot i skorsteinen, øker risikoen for skorsteinsbrann, forteller Clementz.

Foto: If

Sigmund Clementz i IF forsikring forteller at mange pipebranner kunne vært unngått med enkle grep.

Han har derfor fem tips til hvordan du kan unngå denne typen brann, og hva du bør gjøre om en pipebrann oppstår i hjemmet ditt:

  1. Tørr ved: Skal du fyre opp i vedovn eller peis, er det viktig at du fyrer riktig, med god trekk og bruker tørr ved. Og sørg at det brenner skikkelig. Fuktig ved eller for store vedkubber gjør at ildstedet ikke når riktig driftstemperatur.
  2. Unngå beksot: Ufullstendig forbrenning gir mye røyk, og det kan danne seg beksot på innsiden av pipa. Juster heller trekken mer ned når veden brenner ordentlig. Pass imidlertid på at den bør brenne bedre enn bare å ulme.
  3. Fei pipa: Det er selvsagt også svært viktig å feie pipa med jevne mellomrom. Hvor lang tid det bør gå mellom feiingene, avhenger av slikt som bruken, type skorstein, ildsted og type byggverk.
  4. Sjekk batteriene: Alltid når du kommer på hytta, er det viktig å sjekke at både røykvarsler og slokkeutstyr virker. Batteriet i varsleren kan ha gått ut hvis du har vært lenge borte, og de små pipene kan ha sluttet å komme. På brannslokkingsapparat skal pila stå på grønt.
  5. Forlat huset: Dersom du skulle oppdage pipebrann, er det svært viktig å ringe brannvesenet for å få slukket den. Pipebrann er ikke noe du slukker selv. Vann nedi pipa kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen. Brannvesenet bruker spesielle slokkemidler ved slokking av pipebrann, blant annet sand.

Skal du likevel være så uheldig å oppleve pipebrann i hjemmet, forteller Clementz at hus- og innboforsikringen dekker brann og skader etter brann, uansett brannårsak.