Rødglødende «lava» renner ut når brannkonstabelen slukker pipebrannen

Våt ved og søppel er pipebrann-syndene. Hvert år slukker brannvesenet over tusen branner i norske hjem.

Moss Interkommunale Brannvesen delte denne videoen på Facebook for å advare om pipebranner.

Moss Interkommunale Brannvesen delte denne videoen på Facebook for å advare om pipebranner.

Hver tiende brannutrykning i fjor var til en pipebrann, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Så fort det blir kuldegrader og litt kaldt i huset om kvelden, så merker vi at folk fyrer i peisen, sier vaktleder ved Øst 110-sentralen Atle Rønning.

Bare de siste ti dagene har nødetatene meldt om 40 pipebranner på Twitter. I Tønsberg i Vestfold måtte brannvesenet nylig nedkjempe flammer som sto ut av pipa.

– Vi feide igjennom pipeløpet ti ganger og tok ut fire kasser med sot og «kjeks» før vi var ferdige på stedet, sa brannmester Sven Erik Anderssen i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

– Folk fyrer feil

Morten Mandfloen er feier i Moss og sier at det alltid er noen som fyrer feil i vedovner.

– Om man brenner søppel eller fuktig ved, blir temperaturen for lav til at avfallsgasser blir brent opp. Da danner det seg beksot inni skorsteinen, og det tar lett fyr, sier han.

I fjor måtte brannvesenet i Oslo rykke ut flere ganger etter jul, fordi folk valgte å fyre med juletrær som førte til pipebrann.

Morten Mandfloen er feier i Moss interkommunale brann og redning (MIB)

Feier Morten Mandfloen i Moss brannvesen ber folk om å ikke brenne ting som melkekartonger i peisen.

Foto: Sissel Annett Myklebust / NRK

Da er det bare en ting å gjøre, sier Mandfloen, og det er å ringe 110.

– Litt avhengig av typen skorstein du har kan en pipebrann spre seg til resten av huset. Det kan også føre til skader i skorsteinen, og at huset fylles med røyk, sier Mandfloen.

Det skjedde rett før helgen i Kristiansund i Møre og Romsdal. To personer ble reddet ut av en røykfylt bolig der brannen startet i pipa. Ingen ble alvorlig skadet.

Skjulte pipebranner

I tillegg til brannene som brannvesenet rykker ut til, hadde flere hundre norske boliger og hytter sist vinter pipebrann uten at eieren var klar over det.

Pipebranner som har skjedd i det skjulte blir først oppdaget når feiervesenet er ute på tilsyns- og feierunder.

Brannkonstabler tar på seg uniformen

Brannmannskaper i Mosseregionen interkommunale brann og redning gjør seg klare til å rykke ut. Når kulda setter inn, starter pipebrannene.

Foto: VILDE ELGAAEN / NRK

Hvert år legger lokale brannvesen ned flere titalls bruksforbud av piper i sitt distrikt fordi det har vært pipebrann i det skjulte.

– Selv om de fleste pipebrannene har vært små og slukket av seg selv, øker de faren for husbrann og kullosforgiftning. Grunnen er at pipa gjerne blir alvorlig skadet av selv mindre pipebranner, påpeker Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.