Hopp til innhold

Håper nytt system kan hindre overgrep mot pasienter

Fylkeslegene kan ikke se om helsepersonell som meldes for overgrep har pågående saker mot seg i andre deler av landet. Det blir det en endring på nå.

Tony Heyerdahl og Arnt Sveen i Statsforvalteren i Innlandet

ALVORLIG: Tony Heyerdahl har jobbet som saksbehandler hos Fylkeslegen i mange år og finner fram til mye, men ikke om kolleger i andre deler av landet undersøker samme person. Her med kollega hos Statsforvalteren i Innlandet Arnt Sveen.

Foto: Jonas Oden Ulset / NRK

Seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Innlandet, Tony Heyerdahl, går gjennom navnet til en lege som en pasient har meldt inn for grenseoverskridende adferd.

Han finner ut om legen har autorisasjon eller ikke. Og om personen har andre tilsynssaker mot seg fra tidligere.

Men han kan ikke finne ut om det sitter en saksbehandler hos en fylkeslege et annet sted i landet og undersøker samme lege for tilsvarende klager.

– Det gir oss åpenbart en mangel i en del saker der vi trenger nasjonal oversikt. Det er viktig for å kunne kartlegge om saksforholdet vi har er helt nytt eller ikke, sier Tony Heyerdahl.

Nå lover Helsetilsynet at dette skal bli enklere.

Innfører nytt system

Helsetilsynet har nå jobbet fram et system som skal gjøre det lettere for saksbehandlere rundt om i landet til å få oversikt over pågående saker.

– Vi har sett at det har vært en mangel, sier avdelingsdirektør i Helsetilsynet Anne Myhr.

Det nye systemet er utarbeidet både på grunn av forslaget til Pasientovergrepsutvalget og en gjennomgang de gjorde selv.

– Da så vi at det var saker som hadde versert i ulike fylker som ikke hadde blitt oppdaget, forteller Anne Myhr.

Anne Myhr, avdelingsdirektør Statens helsetilsyn

Avdelingsdirektør i Helsetilsynet Anne Myhr.

Foto: Statens helsetilsyn

I det nye systemet vil saksbehandleren se at det er et varsel på helsepersonellet for seksuell grenseoverskridende adferd eller rollesammenblanding et annet sted i landet. Da kan de ta kontakt for å få vite mer om den saken.

Myhr sier det er både juridisk og tekniske grunner til at det har tatt tid å få systemet på plass. Men nå er det testet ut og skal tas i bruk i løpet av våren 2024.

Noen leger som får tilbake autorisasjon ble meldt på nytt: Risikerer å miste legetittelen for andre gang

Utdrag frå eit brev frå Statsforvaltaren til Helsetilsynet. I utdraget står det: «Etter første konsultasjon sendte legen sms til kvinnen for å be om tips til turer i området og inviterte deretter kvinnen med på tur. Kvinnen takket ja til dette og opplevde på turen at legen kom med grove vitser. Legen spurte på slutten av turen om han kunne bli med kvinnen hjem»

Vil bli enklere

Leder av Pasientovergrepsutvalget, Bjørn Kristian Soknes, synes det er veldig fornuftig at et slik system endelig kommer.

Bjørn Kristian Soknes

Pasientovergrepsutvalget foreslo at det ble innført et nytt register der fylkene på en enkel måte kunne finne ut om de undersøkte samme helsepersonell.

Foto: Morten Waagø / NRK

– Det samsvarer i stor grad med det som var forslaget fra utvalget, sier han.

Utvalget mente det ikke var vanskelig å utarbeide et system hvor statsforvalterne rundt om i landet kunne «snakke lettere sammen».

Soknes mener at den overføringen av kunnskap kan bidra til å hindre videre overgrep.

Også president i Legeforeningen Anne-Karin Rime mener det er viktig at tilsynsmyndighetene har gode systemer for utveksling av informasjon. Samtidig er hun opptatt av at personvern og taushetsplikt ivaretas.

For seniorrådgiveren hos Statsforvalteren i Innlandet, Tony Heyerdahl, vil det i løpet av noen måneder få oversikt om det er pågående saker i andre fylker mot legen han undersøker.

Tony Heyerdahl og Arnt Sveen hos Statsforvalteren i Innlandet undersøker navnet til et helsepersonell de har fått varsel om.

Det nye systemet vil gjøre det enklere for Tony Heyerdahl og andre saksbehandlere å undersøke om helsepersonellet har pågående saker mot seg andre steder i landet.

Foto: Jonas Oden Ulset / NRK

– I så alvorlige saker må vi jo undersøke om det finnes tidligere saker hos oss sjøl eller i andre deler av landet. Og da vil et sånt system gjøre det mye enklere for oss, sier han.

Hei!

Har du tips, andre opplysninger eller har du en lignende historie? Da kan du ta kontakt med NRKs journalister på e-post eller via kryptert melding på Signal eller Whatsapp.

Tlf: 97 46 52 52