Hopp til innhold

Heimevernet gjør seg klare til å øve mer

Antallet soldater økes, det skal trenes mer og den økonomiske kompensasjonen skal bli bedre.

Ved Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås pågår kursingen av befal.

MER TRENING: Kursing ved Heimevernskolen på Dombås torsdag. I dag øver ca. 70 prosent av Heimevernsstyrken hvert år. Dette ønsker regjeringen at man øker til 80 prosent hvert år framover. Tor

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det er signalene fra regjeringen i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Ved Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås tas melding godt imot.

– Det vil jo være bra for Heimevernet at vi kan øke styrkeproduksjonen innen utdanning, sier sjefsersjant Jan Henrik Jørstad ved skolen.

Sjefsersjant Jan Henrik Jørstad ved Heimevernsskolen.

POSITIV: Sjefsersjant Jan Henrik Jørstad ved Heimevernsskolen er positiv til budsjettforslaget.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Denne torsdagen foregår det kursing av befal. HV-skolen har ansvaret for lederutdanning og ulike spesialkurs. Årlig utdanner de ca. 1200 befal.

Sjefen for Heimevernet, generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen, sier hun er fornøyd med budsjettforslaget:

– Jeg synes det i utgangspunktet er et budsjett som gir en tydelig ambisjon om økt satsing på forsvaret. Denne økte satsinga synes jeg er en utrolig viktig i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier hun.

Skal øve oftere

Heimevernsstyrken består i dag av ca. 37.000 personer over hele landet. Regjeringen ønsker at antallet soldater skal økes med ytterligere 500.

Regjeringen foreslår også å styrke Heimevernets stabsfunksjoner med 15 årsverk og mange av stillingen vil trolig bli lagt til Terningmoen I Elverum.

I dag øver ca. 70 prosent av Heimevernets styrke hvert år. Dette ønsker regjeringen at man øker til 80 prosent hvert år framover.

Elisabeth Gifstad Michelsen

FORNØYD: Sjef for Heimevernet, generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen, mener regjeringen økte satsing på forsvaret og Heimevernet er riktig.

Foto: Karoline Lillemo / Forsvaret

– De gir et klart signal om at de ønsker at strukturen vår skal trene. Men også ha riktig kompetanse. Og det ser vi en tydelig profil på og det setter jeg veldig stor pris på, sier Gifstad Michelsen.

Ny godtgjøringsmodell

Forslaget til forsvarsbudsjett som ble lagt fram torsdag er på til sammen 75,8 milliarder kroner. Regjeringen skriver at det er en økning på 6,8 milliarder kroner, eller 9,8 prosent, sammenliknet med saldert budsjett 2022.

Les også Styrker Forsvaret med 6,8 milliarder – det meste brukes i Nord-Norge

Betty Strand instruerer andre HV-17-soldater i bruk av panserbekjempende våpen.

Heimevernet er en viktig del av satsingen, sier forsvarsministeren.

– Dette gjenspeiler vår ambisjon om å trappe opp innsatsen for å videreutvikle Heimevernet. Vi ønsker et større heimevern med høyere aktivitet, og disse forslagene til bevilgninger er en begynnelse, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)

ØKT SATSING: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) hadde med seg gode nyheter om statsbudsjettet da han landet i Kirkenes i dag.

Foto: Kristin Humstad / NRK

Det norske forsvaret består i dag av mange såkalte reservister, hvor de fleste er i Heimevernet. Regjeringen skriver at de vil innføre en ny godtgjøringsmodell for reservister basert på inntektskompensasjon.

Det innebærer blant annet at reservister kan få dekket tapt arbeidsinntekt som følge av gjennomføringen av tjenesten, med inntil seks ganger folketrygdens grunnbeløp.

Les også Vil øke produksjonen av våpen og ammunisjon

Flagg og logo for Nammo på Raufoss

– Klare til å løse skarpe oppdrag

Stortingsrepresentant Bengt Fasteraune (Sp) har tatt turen til Dombås og HV-skolen denne torsdag.

Fasteraune, som er tidligere ordfører nettopp Dovre kommune, sitter nå i forsvarskomiteen på Stortinget.

Han er godt fornøyd med totalsatsingen på Forsvaret, men også med at det er Heimevernskolen i hjembygda får økt sin aktivitet.

– Det betyr jo at man får trent både befal og offiserer enda mer slik at de er klar til å løse skarpe oppdrag og ikke minst trene opp avdelingen sine når de kommer hjem, sier Fasteraune.

Øving ved HV-skolen på Dombås

BEFALSUTDANNING: Heimevernets skole- og kompetansesenter holder til å Dombås i Dovre kommune. Skolen har ansvar for lederutdanning og ulike -skolespesialkurs. Årlig utdanner de ca. 1200 befal.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Flere saker fra Innlandet