Hopp til innhold

Hans Olav (33) fikk hjertestans på banen

Det som skulle være en sosial tur med fotballaget endte høydramatisk for tobarnsfaren.

Hans Olav Hagaseth Sæteren i idrettshallen

PÅ SIDELINJEN: Fotball har vært en del av livet til Hans Olav Hagaseth Sæteren gjennom hele barndommen og voksenlivet. Nå har han måttet ta en viktig avgjørelse om fremtiden.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Hans Olav Hagaseth Sæteren husker ingenting av hendelsen som skjedde i idrettshallen under Beitostølen cup 28. januar i år.

Sammen med spillere fra 6. divisjonslaget Vest-Torpa UL gjorde han seg klar til kamp. Innefotballcupen i Valdres skulle være et kjært avbrekk i hverdagen.

– Jeg husker ikke de siste ti minuttene før hjertestansen, forteller Hans Olav.

Det var legene på Ullevål sykehus som kunne opplyse 33-åringen om at han hadde hatt hjertestans midt under fotballkampen.

Han var blitt gjenopplivet på stedet med en hjertestarter og fraktet til sykehuset med luftambulanse. Der våknet han etter å ha ligget i koma.

Hans Olav Hagaseth Sæteren på sykehuset.

VET IKKE ÅRSAKEN: Legene har ikke noe godt svar på hvorfor en ung og veltrent mann som Hans Olav fikk hjertestans. Han har aldri tidligere opplevd problemer med hjertet før.

Hans Olav Hagaseth Sæteren på sykehuset.

OPERASJON: Hans Olav Hagaseth Sæteren i senga på Ullevål sykehus. I brystet har han fått operert inn en hjertestarter med pacemakerfunksjon.

Hans Olav Hagaseth Sæteren med barna på sykehuset.

HJERTELIG MØTE: Hans Olav Hagaseth Sæteren møter barna på sykehuset.

– Livet snudd opp ned

I dag takker han snarrådige lagkamerater og alle andre som bidro til å redde livet hans.

Flere av de tilstedeværende i idrettshallen på Beitostølen var nemlig involvert i å gi ham hjerte- og lungeredning og støt med en hjertestarter.

Hvis du leser denne saken videre kan du lære hvordan hjerte- og lungeredning gjøres og hvordan en hjertestarter brukes.

Nå, halvannen måned etter hendelsen, møter NRK han hjemme i Vest-Torpa. Foreløpig må 33-åringen ta det rolig og starte opp igjen livet litt etter litt.

Han har så smått begynt å jobbe igjen i 20 prosent stilling som regnskapsfører og med mulighet for litt hjemmekontor.

Les også Norske leger med ny metode for hjerte- og lungeredning

Hildur (77) overlevde hjertestans på sykehus.

I brystet har Hans Olav fått operert inn en hjertestarter med pacemakerfunksjon. Den skal oppdage om det skjer noe galt med hjertet, forteller han.

– Da vil den bidra til at jeg får riktig hjerterytme igjen. Og dersom hjertet skulle stoppe, så vil jeg få et støt som forhåpentligvis vil få i gang hjertet, sier Hans Olav og smiler.

Samboeren Stine Sveum er hjemme denne formiddagen. Også hun har gått ned i stillingsprosent i jobben som lærer for å kunne prioritere familien en stund framover.

– Du får på en måte livet snudd opp ned. Alt har handlet om at Hans Olav skal bli frisk igjen og bli seg sjøl. Det er jo ikke gitt det heller. Men det gikk jo veldig bra. De sa på sykehuset at det var en solskinnshistorie, sier hun.

Samboerparet har valgt å være åpne og fortelle om sin situasjon både til Oppland Arbeiderblad og avisa Valdres.

Hans Olav Hagaseth Sæteren med samboeren Stine Sveum

HJEMME IGJEN: – Alt handler jo om at Hans Olav skal bli frisk igjen og forhåpentligvis bli seg sjøl, sier samboer Stine Sveum.

Foto: Lars Erik Skresfrud / NRK

Flest menn får hjertestans

To av tre som får hjertestans i Norge er menn. Eldre personer er mer utsatt enn yngre. Hjertestans hos barn er sjelden.

Gjennomsnittsalderen for dem som får hjertestans er 64 år og bare 11 prosent av dem som blir forsøkt gjenopplivet er under 35 år.

Det går fram av 2021-rapporten fra Norsk hjertestansregister som utgis av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS).

Det ble registrert 4622 personer som fikk uventet hjertestans utenfor sykehus i Norge i 2021. Av disse overlevde 423 personer.

24 av disse igjen hadde fått støt av en hjertestarter før ambulansen kom frem.

Legene har ikke noe godt svar på hvorfor en ung og veltrent mann som Hans Olav fikk hjertestans. Han har aldri tidligere opplevd noen problemer.

– Jeg har jo fått undersøkt meg grundig nå. De har ikke funnet noe, eller konkludert med hvorfor jeg fikk en hjertestans. Den eneste årsaken de tror det kan være, er at det var noen hjerterytmeforstyrrelser av noe slag, sier han.

Kurt Idar Taaje, Hans Olav Hagaseth Sæteren og Knut Hagaseth Sæteren prater og gliser under en pause i fotballtreningen.

LAGKAMERATER: Kurt Idar Taaje, Hans Olav Hagaseth Sæteren og Knut Hagaseth Sæteren prater og gliser under en pause i fotballtreningen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Tilbake på trening

Fra flerbrukshallen i Torpa kommer det lyder av ballaktivitet. Hans Olav er tilbake på trening med laget. Flere av medspillerne opplevde dramatikken på Beitostølen i januar.

– Plutselig så jeg at han faller om og blir helt blå. Den første reaksjonen er at det har skjedd ett eller annet så han ikke får puste, at han hadde svelget tungen eller noe, forteller Kurt Idar Taaje.

Les også Norske forskere: Alvorlig korona kan øke risikoen for hjertesykdom

Ida Gregersen og Tuva Børresdatter Dahl

Sammen med andre som var til stede startet han hjerte- og lungeredning. I dag er han sjeleglad for å ha kameraten tilbake på beina igjen.

Også broren til Hans Olav, Knut Hagaseth Sæteren, spiller på laget og ble involvert i livredningen. Knut forteller at det var en svært stressende situasjon mens det pågikk. Følelsene kom da storebroren våknet igjen på Ullevål sykehus etter på ha vært i koma.

– Det var en stor lettelse. Det var mye tårer som kom da, sier Knut.

Hans Olav Hagaseth Sæteren er trener på fotballaget til Vest-Torpa.

TRENER MED ERFARING: Hans Olav Hagaseth Sæteren er tilbake på banen. Men nå er det først og fremst hans lange erfaring som spiller laget får nyte godt av.

Foto: Alexander Nordby / NRK
Hans Olav Hagaseth Sæteren må legge fotballskoene på hylla etter en hjertestans.

LEGGER SKOENE PÅ HYLLA: Han har tatt et valg om å legge vekk fotballskoene.

Hans Olav Hagaseth Sæteren og samboeren Stine Sveum.

HVERDAGSLIV: Latteren sitter løst når han og samboeren nyter en felles lunsj. De små gledene har fått en ny betydning for Hans Olav.

Mellom dem står Hans Olav og smiler på sin rolige måte. På ryggen står det med store bokstaver; «TRENER». 33-åringen har nemlig bestemt seg for å legge opp som spiller etter det som skjedd. Han vil ikke ta noen sjanser.

Hva tenker du etter å ha vært igjennom en svær hendelse som dette?

– Jeg tenker jo litt på om det skal skje igjen. Og så setter jeg kanskje litt mer pris på de små tingene i livet. For eksempel å kunne være med ungene på fritidsaktiviteter. Det er slike ting man tar for gitt, sier han.

Sykepleier og instruktør Øystein Åkvik viser oss grunnleggende hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter.

Sykepleier og instruktør Øystein Åkvik viser oss grunnleggende hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter.

Flere saker fra Innlandet