Hopp til innhold

Han designer verdens beste fyrverkerishow

DISENÅ (NRK): Han er lidenskapelig opptatt av fyrverkeri og designer verdens beste show med smell og farger. Andreas Helle driver fyrverkerifirmaet sitt fra gården i Sør-Odal.

Andreas Helle

Fra dette uthuset planlegges noen av verdens beste fyrverkerishow. Andreas Helle liker å lage fyrverkeri som vekker følelser hos folk.

Foto: Ann-Kristin Mo

Fyrverkeri i esker

Det kreves mye fyrverkeri for å lage et skikkelig show. Nå er eskene fordelt på flere lagringssteder av sikkerhetshensyn.

Foto: Ann-Kristin Mo

Andreas Helle er utdannet sivilingeniør i kjemi og pyrotekniker og har gjort hobbyen til levebrød. Han driver firmaet North Star Fireworks sammen med tre andre.

I Fyrverkeri-VM i Berlin skjøt de seg helt til topps med 650 kilo fyrverkeri akkompagnert av musikk fra Dovregubbens hall.

Det som gjør fyrverkeri så fantastisk er følelsen av magi, og den gleden folk får når de ser det. Når det smeller og man skvetter og ser noen fantastiske lyseffekter, gjerne kombinert med musikk, da blir det en helt spesiell opplevelse, sier Andreas Helle.

Gullmedaljebidraget fra Göteborg Fyrverkerifabrik under den årlige fyrverkerikonkurransen i Hannover, hvor Andreas Helle bidro på design og gjennomføring.

Går kledd i bomull

Denne desemberdagen sorterer han og kollega Kenneth Hurlen fyrverkeriet i uthuset på gården i Sør-Odal. De har nettopp hentet 900 kilo.

Men Andreas Helle understreker at det bare var så mye i uthuset akkurat denne dagen. Nå er det fordelt og lagret andre steder av sikkerhetshensyn.

Andreas Helle, uthus med fyrverkeri

Her mellomlagres 900 kilo fyrverkeri, men kun i en dag. Det er lurt å holde litt avstand.

Foto: Ann-Kristin Mo

Ufarlig er det uansett ikke. NRKs reporter får ikke komme i nærheten, hun har ikke riktige klær på seg.

– Med litt syntetiske klær på, er det greit å holde avstand, ja.

Selv har de på seg spesielle arbeidsklær, det vil si klær av bomull, som ikke genererer statisk elektrisitet. For her kan en ørliten gnist være veldig farlig.

Ler og gråter om hverandre

Andreas Helle ser på fyrverkeri som en form for kunst. Han liker å designe fyrverkerishow som vekker følelser hos andre.

– Det å se og oppleve fyrverkeri trigger jo mange følelser. Vi har sett folk på showene våre som både ler og gråter, og har gåsehud fordi de synes det er så flott å se på, forteller han.

Han har vært fascinert av fyrverkeri helt siden han var barn. Å vinne fyrverkeri-VM i Berlin i september var stort.

– Under premieutdelingen ble vi tatt opp på scenen og mens vi sto der med gullpokalen ble nasjonalsangen spilt til vår ære. 50.000 mennesker hyllet oss og da tror jeg det kom en tåre i noen og hver sitt øye, sier Andreas Helle.

Nyttårsaften den nest beste dagen

Andreas Helle og kollega

Andreas Helle og kollega Kenneth Hurlen er like fascinert av fyrverkeri begge to. Her planlegger de neste show.

Foto: Ann-Kristin Mo

Nå jobber de hardt med å forberede nyttårsaften. Et show planlegges i mange uker og det er mye utstyr som trengs. Men det er faktisk ikke nyttårsaften som er favorittdagen i året.

– Når man jobber med fyrverkeri får man sjelden anledning til å nyte sitt eget show, for da er man opptatt av hva man skal gjøre og passe på at det går riktig for seg. Så det er når vi har helt fri og kan se på andre sine show, at vi har mest glede av fyrverkeri selv, sier han.

Flere saker fra Innlandet