Hopp til innhold

Gutt utga seg for å være lensmann i blogg

En gutt i slutten av tenårene er tiltalt for å ha motarbeidet en etterforskning etter at han utga seg for å være en lensmann i en nettblogg.

Hamar tinghus

Ankesaken går i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus på tirsdag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

I september ble gutten fra Hedmarken ble dømt for å ha motarbeidet politiets etterforskning og for å ha påvirket et vitne i en straffesak i Hedmarken tingrett. Han anket dommen, og tirsdag behandles saken i Eidsivating lagmannsrett.

– Alvorlig sak

Ifølge tiltalen utga gutten seg for å være lensmann Audun Fremstad i en nettblogg til en jente som hadde anmeldt en voldtekt. Han skrev et innlegg på jentas blogg, og brukte navnet til en lensmann på Hedmarken som brukernavn.

I innlegget skrev han at det var ulovlig å levere inn en falsk anmeldelse og gjenga ordlyden i straffeloven paragraf 166 første ledd.

– Politiet anser det som en alvorlig sak, når noen utgir seg urettmessig for å være en navngitt lensmann i Løten, og henvender seg til andre med det, vi mener, er et formål om å påvirke dem, sier aktor i saken, Andre van der Eynden.

– Dom for streng

Gutten ble i tingretten dømt til 90 timers samfunnsstraff, noe forsvarer John Arild Aasen mente var for streng. Han sa til NRK etter at dommen i tingretten var klar at de ikke var fornøyd med den.

– Straffen er for streng, vi ba om betinget dom og her blir det ilagt en samfunnsstraff. Vi er ikke fornøyd med det.

Gutten nekter straffskyld, og forklarte i tingretten at han hadde fleipet med noen kamerater om at de skulle sende et innlegg, og at det ble han som gjorde det. Han hadde ikke til hensikt å hindre eller ødelegge etterforskning, ifølge hans forsvarer.

Flere saker fra Innlandet