Hopp til innhold

Full skjæring om ny rovdyrpolitikk

Stortinget klarte ikke å bli enige om en ny norsk rovdyrpolitikk. Forhandlingene ble brutt like før klokka 03.00 natt til onsdag.

Ulv, Jerv og Gaupe

rovdyrpolitikken. Forliket fra 2004 gjelder fortsatt.

Foto: Franck Delhomme/Pete Cairns(BBC)/Namsskogan Familiepark

Partiene hadde som mål å bli enige om bestandsmål og forvaltning av rovdyrene i Norge ulv, bjørn, jerv og gaupe. Representanter for alle partiene på Stortinget satte seg rundt forhandlingsbordet klokka 16.00 tirsdag ettermiddag.

Elleve timer senere var det slutt. Det blir ikke noe av et bredt forankret forlik om norsk rovdyrforvaltning.

2004-forliket gjelder

– Vi klarte ikke å bli enige om bestandsmål og enkelte elementer i forvaltning av rovdyrene i Norge, opplyser forhandlingsleder Eirin Sund (Ap).

Dermed gjelder rovdyrforliket fra 2004 inntil videre.

– Det var ikke grunnlag for å gå videre. Dette var siste sjanse, og toget er nå gått, sier Sund, som opplyser at det var hun som tok avgjørelsen om brudd.

– Jeg trodde virkelig vi skulle få det til. Det var siste mulighet i dag. Det er fryktelig synd at en ny rovdyrpolitikk ikke er på plass før beitesesongen kommer i gang, sier hun.

Trenerte forhandlingene

Frps forhandlingsleder Oskar Grimstad er enig i at det mest problematiske temaet var bestandsmålet.

– I tillegg klarte vi ikke å bli enige om lokal forvaltning. Slik går det når for mange er interessert i at dagens ordning opprettholdes. Forhandlingene ble trenert. Vi ga veldig mye, synes vi, men forståelsen og aksepten fra den andre siden på at en tydelig bestandsreduksjon var viktig var ikke der. Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti la seg på linjen til Sosialistisk Venstreparti, sier Grimstad.

Han tror saken blir en belastning fram til 2013. Det vil bli en belastning for regjeringen, og det vil bli krevende for beitenæringen.

Alle skuffet

– Høyre beklager at det ikke lot seg gjøre å komme fram til en enighet som ville sikret et lavere konfliktnivå, styrket lokal forvaltning og justering av bestandsmål, sier Siri Meling, forhandlingsleder for Høyre.

– Det er svært beklagelig at vi ikke klarte å komme til enighet. Jeg mener vi nå har gått glipp av en stor mulighet til å komme til enighet om noe som ville ha betydd mye for mange mennesker rundt omkring i Norge, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.

– Venstres mål er en forvaltning med gode, forebyggende erstatningsordninger og en bærekraftig rovviltstamme, ifølge Skei Grande.

– Bærekraftig rovviltstamme er også viktig for Kristelig Folkeparti. Jeg er svært skuffet. Her hadde vi muligheten til å finne løsninger som ivaretok Norges forpliktelser til å bidra til levedyktige rovdyrbestander. Samtidig kunne vi løst konkrete utfordringer for landbruk og reindriftsnæring, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal i en kommentar.