Hopp til innhold

Frykter lærermangel om få år

I løpet av få år kan Norge mangle oppimot 20 000 lærere. Årsaken er at mange lærere snart går av med pensjon, mens man sliter med å rekruttere nye lærere.

Klasserom

Mange lærere som når pensjonsalderen i løpet av få år, kan føre til lærermangel i Norge. Lektor Tore Lauvdal blir snart pensjonist, og synes det er trist at svært få unge vil bli lærere.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I Oppland vil 25 prosent av lærerne i grunnskolen gå av med pensjon i løpet av 5–6 år. Tallene er omtrent de samme for Hedmark og resten av landet.

– Dette er dramatisk for grunnskolen. Jeg tror det allerede er for seint å utdanne nok lærere til å fylle opp stillingene, sier rådgiver hos fylkesmannen i Oppland, Stian Hauge.

Trist situasjon

Lektor Tore Lauvdal har jobbet som lærer i 40 år. Nå er han 65 år, og slutter i jobben på Lena videregående skole. Han liker ikke at det kommer til å bli stor mangel på lærere om et par år.

– Man hører fra universitetene at svært få tar norsk, og fra læreskolene hører man at nå må folk ta lærerutdanning for å dekke behovet. Det er veldig trist. Hvis lærerskolen er siste valget så er man ikke motivert til å bli lærer, sier Tore Lauvdal.

Han tok sju års utdanning, og har likt seg veldig godt som lærer.

– Jeg synes det har vært veldig morsom å være lærer. Det har vært alle tiders. Når jeg begynte så ville vi bli lærere. Norsklærere med tre-fire års utdanning er en døende rase. Noen av de nye lærerne kommer inn med et års utdanning. Det er litt snaut synes jeg, sier Lauvdal.

SE VIDEO: TRIVES I LÆRERYRKET:

Video Lærerkrise om få år

Reporter Reidar Gregersen/Fotograf Arvid Torsgard

– Må motivere ungdom til å bli lærere

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi i verste fall kan mangle mellom 18 000 og 20 000 lærere i løpet av åtte år. Dette en er situasjon utdanningsdirektør i Oppland, Trond Johnsen, liker dårlig.

– Det er en utfordrende situasjon, og vi må jobbe hardt for å få inn nye lærere. Vi må motivere ungdom, og for så vidt eldre, til å søke på læreryrket. Vi må få fram budskapet om at læreryrket er et veldig viktig yrke, sier Johnsen til NRK.

Han frykter at det vil bli mange ufaglærte lærere på skolene om noen år.

– Hvis vi ikke får nok lærere må vi ta inn folk som ikke har lærerutdanning, og det er et stort problem. Det vi vet fra forskning er at læreren er den viktigste faktoren for god opplæring. Vi vet samtidig at det å få gode grunnleggende ferdigheter fra grunnskolen har mye å si for gjennomføringen av videregående opplæringen.