Økt timetall og strengere kvalitetskrav har gitt 10.000 flere lærerstillinger på ti år. Dermed får distriktsskolene en enda mer utfordrende jobb med å rekruttere lærere.
Lærer kan nå velge og vrake stillinger over hele landet, og velger bort små distriktsskoler.
- Les også: – Det er mer enn IQ som definerer gode lærere
20 prosent ufaglærte
I Finnmark merker de også tendensen på at færre lærere velger seg distriktene. Lise Åsheim Pedersen er en av dem som valgte å jobbe i distriktet for noen år siden. Foto: Arnstein Jensen.
Hos fylkesmannen i Finnmark er de bekymra over utviklinga. Der ser de at flere kommuner har rundt 20 prosent ufaglærte lærere ansatt i skolen.
– Det er svært uheldig. Alle ungene skal ha gode pedagoger, sier Tor-Sverre Hansen, utdanningsdirektør, Fylkesmannen i Finnmark.
- Les også: Mannlige lærere er bra for guttene
Tok jobb i distriktet
For snart fem år siden tok Lise Åsheim Pedersen seg jobb på skolen.
Et tøft arbeidsmarked gjorde at hun valgte en lærerjobb langt unna hjemstedet.
– Det var ikke lett å være nyutdannet lærer å få seg jobb. Så dette var en fin mulighet til å få seg erfaring og skrive litt ned på studielånet, sier hun.
Men etter at hun begynte i Vadsø har arbeidsmarkedet for lærerne blitt langt bedre, og allerede til sommeren håper hun på jobb litt lenger sør i landet.
Også rektor ved Sentrum skole i Vadsø, Marianne Fjellheim, merker tendensen.
– Det er ikke enkelt. Det kan virke som at det er lettere å få jobb andre steder, og at man da ikke velger å søke i for eksempel Vadsø, sier hun.
- Les også: Velger bort læreryrket
Opp til skolene selv
Assisterende utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Finnmark, Tor-Sverre Hansen, mener utviklingen er uheldig.
Foto: Arnstein JensenNå mener Fylkesmannen i Finnmark at noe må gjøres.
– Det er opp til kommunene, skoleeierne selv, å sette i gang tiltak for å forbedre dette, sier Tor-Sverre Hansen hos Fylkesmannen i Finnmark.
- Les også: 1 av 2 lærere velger bort skolen