Hopp til innhold

Fortsatt mye snø i fjellet, men skredvarslingen ble avsluttet i mai

Det er fortsatt populært å gå toppturer på ski når vi skriver juni 2015. Men den offisielle skredvarslingen stoppet ved utgangen av mai.

Christin Oldebråten på vei mot Kvassryggen i Jotunheimen, 31.05.15

FINE FORHOLD: Christin Oldebråten på vei mot Kvassryggen i Jotunheimen, 31.05.15. Fortsatt er det svært fine forhold for toppturer i fjellet, og det har kommet en del nysnø de siste ukene.

Foto: Bjørn Tjomsland

Våren 2015 har vært uvanlig med tanke på hvor mye snø det er i fjellet, og de siste dagene har det både blitt meldt om stengte fjelloverganger og innesnødde biler.

All snøen gjør også at skiføret har holdt seg svært godt høyt til fjells, og mange steder har det kommet påfyll av tørr nysnø de siste dagene og ukene. Mange har derfor slett ikke lagt vekk skiene, men oppsøkt den fine snøen for å gå toppturer.

Men det kan fortsatt gå skred i fjellet, forrige helg omkom to personer i et snø/steinskred i Nordland, og Hovedredningssentralen gikk ut med en advarsel om at folk må være forsiktige.

Varsling fra november til mai

Den offisielle skredvarslingen i Norge, Varsom.no, leveres av Norges Vassdrags og Energidirektorat. Varslingen går fra november til mai, og har derfor ikke blitt oppdatert etter 31.05.

– Det vi ser er at denne vinteren har vært spesiell, og sesongen er ekstraordinær lang. Når vi har planlagt skredvarslingen har vi tatt utgangspunkt i det som er normalt er sesong for skredproblemer på veiene, og hvor det normalt er ulykker eller nesten-ulykker knytta til frilufstliv i fjellet, sier seksjonssjef i NVE, Rune Engeset.

Han forteller at varsom.no er i en oppbyggingsfase, og at det er tredje vinteren de holder på. Varsom.no vil videreutvikles fram mot 2017.

– Vi evaluerer hvert år hvordan varslingen har fungert, og om det er endringer vi bør se på. Lengden på varslingssesongen er en av tingene vi tar med oss, forklarer Engeset.

Kvassryggen på Valdresflya, 31.05.15

VINTER: Kvassryggen på Valdresflya, avbildet 31.05.15.

Foto: Bjørn Tjomsland

– Burde hatt lengre varsling

Bjørn Tjomsland og kona Christin Oldebråten er svært mye på tur i Jotunheimen, og var på tur også forrige helg, ved inngangen til juni. Det hadde kommet mye snø, og i enkelte østvendte heng kunne de se antydning til at nysnøen som hadde kommet sprakk opp. Slike sprekker kan være et klart tegn på skredfare.

– Det kan være fare for våte løsnøskred og skavler som kan knekke, særlig på varme ettermiddager, sier Tjomsland.

Paret er ofte turledere, og har blant annet gått den såkalte Houte Route i Norge og i Alpene. De bruker varsom.no aktivt i turplanleggingen. Tjomsland mener varslingen burde vært forlenget under slike forhold som det er i år.

– Akkurat nå når det har kommet så mye snø burde de ha forlenget varslingen, selv om det er færre folk i fjellet nå. Vi har møtt folk på hver eneste tur, forteller han.

Han vil ellers berømme NVE for god skredvarsling.

– De skriver en del tekst sammen med varslene, og det er veldig bra. Vi leser oss opp på sidene deres og følger med på snøforholdene, særlig når vi skal gå på flere fjelltopper og har alternative ruter for nedkjøring, forteller han.

Nedkjøring fra Kvassryggen i Jotunheimen, 31.05.15

SERPENTINER: Christin Oldebråten kjører ned fra Kvassryggen i Jotunheimen, 31.05.15.

Foto: Bjørn Tjomsland

Flere saker fra Innlandet