Hopp til innhold

Forlik i varslersaken

Partene i varslersaken i Eidskog har blitt enige om å inngå forlik.

Varslersaken i Eidskog

Eidskog kommune, ved ordfører Kamilla Thue og varsleren ble enige om å inngå forlik etter at rettssaken startet i Glåmdal tingrett i dag.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Det er et forliksforslag fra november 2019 som nå blir godkjent med noen endringer. Partene møtes igjen i retten kl. 12 for å underskrive forliket.

Da rettssaken startet opp mandag morgen, begjærte varslerens advokat, Jørn Mejdell Jakobsen, saken utsatt fordi varsleren av helsemessige årsaker ikke klarer å møte i retten.

Etter en kort vurdering ble det avvist av Glåmdal tingrett.

Deretter ba advokaten om at partene skulle gjøre et nytt forsøk på å inngå forlik, etter at varsleren har sagt seg villig til å slutte i jobben i kommunen, også det av helsemessige årsaker.

Alle medlemmene i formannskapet måtte kontaktes og konfereres før innholdet i forliket kunne godtas av kommunen.

Feil ved takstering

For over tre år siden sa en ansatt i Eidskog kommune ifra om det hun mente var lovbrudd og feil ved omtakseringen av eiendomsskatten. Det ble starten på en lang konflikt med arbeidsgiveren. Hun har følt seg motarbeidet, mobbet og trakassert siden.

Kommunen har aldri behandlet varselet. De som har håndtert saken er ordføreren og rådmannen, to av dem som den ansatte har rettet varselet mot.

Forsøk på å komme til forlik har ikke ført fram tidligere.

Krever full stilling og erstatning

Varsler, Eidskog

Varsleren har følt seg mobbet og trakassert etter at hun sa fra om feil ved eiendomsskatten.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Eidskog kommune stiller med ordfører Kamilla Thue og KS-advokat Geir Sverre Winters i Glåmdal tingrett.

Varsleren stiller med sin advokat, Jørn Mejdell Jakobsen. Hun krever å få tilbake full stilling i kommunen, i tillegg til oppreisning og erstatning.

– Det er en tung og ensom kamp, har hun tidligere uttalt.

Kommunestyret gir makta til advokaten

Ordfører Kamilla Thue (Ap) er høygravid. Hun har likevel som mål å fullføre rettssaken som kommunens representant. Når hun går ut i permisjon er det varaordfører Per Olav Stenslet fra Høyre som vil fungere som ordfører fram til sommeren.

Men ordføreren har ikke så mye å si når det gjelder varslersaken fordi kommunestyret har vedtatt at advokat Geir S Winters kan ta avgjørelser på kommunens vegne.

Vedtaket sier at det ikke kan inngås forlik i saken uten at Winters anbefaler det.

Dermed har politikerne satt seg selv på sidelinja.

Politikerne gjorde helomvending

Før dette har det vært mye fram og tilbake.

  • Før valget i 2019 ville opposisjonen (H, V, Frp) at kommunen skulle inngå forlik med varsleren.
  • Etter valget fikk Ap-ordfører Kamilla Thue fortsette med støtte fra nettopp opposisjonspartiene Høyre, V og Frp. Høyres Per Olav Stenslet ble varaordfører. Men da var en viktig del av samarbeidsplattformen at kommunen skulle jobbe for et forlik, noe Arbeiderpartiet motsa seg, men som de likevel måtte godta for å beholde makta.
  • Så, i formannskapsmøte en måneds tid senere, bestemte de samme politikerne plutselig at forlik ikke var aktuelt. I hvert fall utenfor retten.

– Det jeg kan si er at partene er enige om å prøve å komme til en avtale under en rettsmekling, sa kommunens advokat Geir Winters etter møtet.

Men det hadde aldri varsleren og hennes advokat sagt seg enige i.

Inhabil rådmann – vedtak opphevet

I fjor vinter bestemte Eidskog kommune at en setterådmann skulle behandle varselet, siden deres egen rådmann var en av dem varselet rettet seg mot.

  • Setterådmannen konkluderte med at kommunen hadde gjort feil og burde inngå forlik med varsleren. Gi henne 100 prosent jobb og økonomisk kompensasjon.
  • I etterkant vedtok flertallet i kommunestyret, som besto av Ap og Sp, at setterådmannen skulle tas av saken, og at deres egen rådmann, Trond Stenhaug skulle overta.
  • Opposisjonen forlangte lovlighetskontroll av vedtaket.
  • Fylkesmannen i Oslo og Viken mente vedtaket var ulovlig og opphevet det, fordi Eidskog-rådmannen er inhabil.

Deretter valgte varsleren å stevne Eidskog kommune for retten.

Fem dager i retten

Det ble forsøkt med rettsmegling for å få partene til å bli enige. Meglingen foregikk i Glåmdal tingrett den 20. november i fjor, men førte ikke fram. Først og fremst fordi forslaget innebar at varsleren da måtte slutte i jobben hvis hun godtok forliket.

Mandag 17. februar starter rettssaken mellom varsleren og Eidskog kommune. Det er satt av fem dager til behandling av saken.

Les alt om saken her:

Flere saker fra Innlandet