Spesiell nasjonalfølelse

For 15 år gamle Ezatulla fra Afghanistan blir det en spesiell dag. Han skal feire 17. mai for første gang.

Enslig ung asylsøker

38 ungdommer bor på Stange mottak for enslige, unge asylsøkere. Alle er mellom 15 og 18 år gamle. Ingen ønsker å stå frem med ansikt.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Jeg skal vifte med flagg og gå i tog, sier Ezatulla. Han kom til Norge for åtte måneder siden, og bor sammen med 37 andre enslige unge asylsøkere på mottaket på Stange.

Alle er mellom 15 og 18 år gamle, og håper på å bli bosatt i en kommune i Norge. Sammen skal de inn til Hamar på 17. mai, for å oppleve nasjonaldagen.

Viser de «vår» 17. mai

På Stange EMA (enslige mindreårig asylsøker) har de forberedt ungdommene på hva nordmenn gjør 17. mai.

Vigdis Lien

Miljøarbeider Vigdis Lien, har forberedt ungdommen på nordmenn og 17. mai.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Vi skal spise pølser og is, og mange ønsker å danse etter at de har vært og sett på toget, sier miljøarbeider Vigdis Lien. Spesielt folk fra Afghanistan er glade i å synge og danse, så det blir nok litt dans, sier Lien.

De har vært og handlet kyllingpølser siden mange er muslimer og ikke spiser svin. Ellers skal dagen være så lik som mulig, slik nordmenn feirer den.

– Mange har ikke smakt pølser før, og vil nok få seg en overraskelse. De synes som regel vi nordmenn er litt kjedelige i matveien, og synes ikke maten vår smaker så mye. Og det skjønner jeg, når jeg ser hva disse ungdommene lager seg, sier Lien.

Ble helt stumme da de så naken russ

Mottaket ligger i Stange kommune, men ikke langt unna Hamar. Over til Hamar må de gå over Stangebroa. Der er det også populært for russen og løpe over, rimelig lett antrukket for å sikre seg en knute i lua.

– Det kom en gjeng ungdommer som bor her på mottaket etter å ha sett russen springe naken over Stangebroa. De var helt stumme, og forferdet. Jeg prøvde å forklare at det var russ, som gjorde det for å få en russeknute, og at det ikke var normal oppførsel å springe naken her i Norge.

– Guttene fra Afghanistan som er vant med at jentene er helt tildekket, fikk nok sitt livs sjokk da de så nakne jenter springe midt i veien, ler Lien.

Stor hjertevarme

Det er mange forskjellige personligheter, og ulike religioner som er samlet under samme tak. De fleste er traumatisert, etter en dramatisk flukt til Europa og Norge.

Lager mat

Asylsøkerne må lage all maten selv, og alle lager mat fra bunnen av. Halvfabrikata blir for dyrt.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Mange i hjemlandet er i konflikt, og nå bor de på samme rom. De må respektere hverandre, og jeg synes virkelig at de er flinke. De må lage all maten selv, og kjøpe seg klær av basispenger som de får hver uke. Mange sender penger hjem, av det lille de får. Da blir det lite igjen til de selv. Men allikevel deler de det lille de har med hverandre, når noen har gått tomme, sier Lien.

– De er veldig glade i hverandre, og nå er de spente på 17. mai, sier Lien.

Plakat

På mottaket har de laget plakat, som viser hva nordmenn gjør 17. mai.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK