Hopp til innhold

Farida (10): – Det er som et fengsel

Farida sitter i en leilighet i Kabul med livet på vent, og først neste sommer får hun svar på om hun får komme tilbake til Norge. Hjemme på Dokka går folk i fakkeltog for henne.

Farida (10) og hennes familie har livet på vent der de sitter i en leilighet i Kabul. De håper å komme tilbake til Norge.

I KABUL: Se Skype-intervjuet med Farida (10) og mora Noorya i Kabul. – Jeg er stengt inne, det er som et fengsel, sier Farida til NRK.

Etter tre og et halvt år i Norge ble Farida og familien kastet ut av Norge. Familien hadde mange venner der de bodde på Dokka i Oppland.

Jenta ble et symbol for lengeværende asylbarn, og hennes sak fikk mye oppmerksomhet.

Mens familien var i Kabul, vant de saken i Oslo tingrett i november 2015. Tingretten konkluderte med at utkastelsesvedtaket gjort av Utlendingsnemnda (UNE) var ugyldig, men UNE anket.

Denne uka skulle ankesaken opp for lagmannsretten, men på grunn av sykdom ble den utsatt.

Nå er det klart at ankesaken kommer opp først 14.–16. juni 2017.

– Det er liksom ikke måte på hvor uheldige familien skal være, sier Merete Engen Enerstvedt i støttegruppa for Farida på Dokka.

Fakkeltog for Farida

FAKKELTOG: Mandag gikk mellom 200 og 300 personer i fakkeltog til støtte for Farida gjennom sentrum av Dokka i Oppland. Jenta er ikke glemt, halvannet år etter utkastelsen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Farida: – Jeg er stengt inne

Siden familien kom til Kabul har de bodd i en leilighet. Leiligheten er betalt av venner i lokalmiljøet på Dokka, som har samlet inn penger med blant annet konserter og arrangementer.

På Skype forteller Farida og moren Noorya at de lever innesperret av frykt for sin egen sikkerhet. 10-åringen går ikke på skole.

Farida Khurami

I NORGE: Farida da hun bodde på Dokka i Oppland. I februar 2015 ble familien kastet ut av landet.

Foto: Privat

– Jeg er aldri ute, det er som et fengsel. Jeg har ingen venner her og gjør ingen ting, sier Farida til NRK.

Familien har forklart at de er truet av familiemedlemmer etter at Noorya skal ha rømt fra et tvangsekteskap. Norske utlendingsmyndigheter har ikke trodd på hennes forklaring. UNE vil nå ikke kommentere detaljer i saken overfor NRK.

– Det er ingen sikkerhet her, vi kan ikke gå ut, sier mor Noorya.

Mitt eneste håp i den tiden jeg har bodd i Afghanistan, har vært at jeg skal få komme tilbake til Norge.

Farida til NRK

Lang ventetid for ung jente

Det har gått halvannet år siden Farida ble revet bort fra Dokka, og nå må de vente enda lenger.

 Merethe Engen Enerstvedt

STØTTEGRUPPE: Merete Engen Enerstvedt leder støttegruppa for Farida. Flere av dem reiser til lagmannsrettsbehandlingen i Oslo.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Det er helt ødeleggende for Farida, som skal takle å sitte isolert over så lang tid, sier Merete Engen Enerstvedt i støttegruppa.

Borgarting lagmannsrett opplyser til NRK at juni neste år var første mulige tidspunkt for domstolen og partene i saken.

– Etter utsettelse gjør lagmannsretten sitt ytterste for å få saken opp igjen raskest mulig, sier lagdommer Mette Jenssen.

Støttegruppa reagerer på utsettelsen.

– Det er et tankekors for oss som er midt oppe i det at det ikke er rom for å gjøre grep når familier lever i fare, sier Enerstvedt.

Saken kan også bli anket til Høyesterett.

Savner vennene på Dokka

Fra leiligheten i Kabul har 10-åringen ukentlige samtaler med sin tidligere lærer på skolen på Dokka, og hun får lekser fra skole.

– Jeg savner skolen, framtida mi, vennene mine. Jeg hater Afghanistan, sier Farida.

Hun drømmer om at hun en dag kan komme tilbake til Dokka.

– Jeg ville klemme vennene mine og feiret sammen med dem. Jeg elsker dem, sier Farida.

Unge jenter danser på scenen.

ENORM STØTTE: Lokalsamfunnet på Dokka har gitt Farida støtte. Her fra et arrangement til inntekt for familien i februar i år.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Flere saker fra Innlandet