Hopp til innhold

UNE anker Farida-saken

Utlendingsnemnda (UNE) anker kjennelsen som kunne gitt Farida (9) fra Dokka mulighet til å komme tilbake til Norge.

- Jeg vil tilbake til Norge

VIL TILBAKE: 9 år gamle Farida ønsker seg tilbake til Norge.

Foto: NRK

9 år gamle Farida fra Dokka og familien hennes ble tvangsutsendt fra Norge til Afghanistan i februar.

I november avgjorde Oslo tingrett at UNE hadde gjort saksbehandlingsfeil og ga Farida og familien medhold i at de ble urettmessig utvist. Det kunne vært en seier som ga Farida muligheten til å komme tilbake til Norge. Men nå har altså UNE anket avgjørelsen.

Mener tingretten har tolket loven feil

– Vi anker fordi vi mener tingretten har tolket loven feil når det gjelder hva som skal til for å tilbakekalle en beskyttelsesavtale. Vi mener også, i motsetning til tingretten, at familien ikke risikerer forfølgelse i Afghanistan.

Det sier seksjonssjef i UNE, Ingun Marie Halle.

UNE påpeker at den situasjonen Farida og familien var i, ved at moren og barna kom først til Norge og faren senere, vil kunne brukes som en metode for å få oppholdstillatelse hvis UNE ikke skal kunne tilbakekalle en beskyttelsestillatelse i et slikt tilfelle.

– Dette er viktig for oss. Vi har et regelverk å forholde oss til, og vi mener tingretten har tolket loven feil. For oss er det viktig å få en avklaring på det spørsmålet, sier Ingun Marie Halle.

– Utrolig trist og tragisk

Faridas støttegruppe utenfor rettslokalet

STØTTESPILLERE: Faridas støttegruppe utenfor rettslokalet i Oslo tingrett.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Da Oslo tingrett kjente utvisningsvedtaket ugyldig i november, ga det både familien og støttegruppa et håp om at de kunne komme tilbake til Dokka. Nå er de skuffet.

– Vi synes dette er utrolig trist og utrolig tragisk for Farida og familien, at de skal måtte leve i uvisshet i kanskje et år til, som er den tiden det vil ta å få saken opp på nytt, sier Merete Engen Enerstvedt i støttegruppa.

Hun mener UNEs anke vitner om en forvaltning som har godt med midler og ressurser som kan bruke tid og penger på det hun kaller en flisespikking som skaper presedens for svært få mennesker.

Hun er også sterkt uenig i at det er trygt for familien å bo i Kabul.

– Det er det bare UNE som mener og ingen andre, inkludert dommeren i tingretten, sier Merete Engen Enerstvedt.

Flere saker fra Innlandet