Nytt håp for Farida (9) etter seier i retten

Ni år gamle Farida fra Afghanistan vant i retten og det kan bety at familien får komme tilbake til Norge og Dokka. I februar ble hun og familien kastet ut etter tre og et halvt år her i landet.

Farida Khurami

VANT I RETTEN: Familien til Farida vant i retten. Nå tyder mye på at hun får komme tilbake til vennene på Dokka.

Foto: Privat

For to uker siden gikk saken for Oslo tingrett, og i dag ble kjennelsen klar:

UNE har gjort saksbehandlingsfeil som kan ha virket bestemmende på det at familien ble sendt ut av landet. Tingretten konkluderer med at UNEs vedtak dermed er ugyldige.

Dersom en eventuell anke ikke fører fram, betyr det at Farida, hennes mor og hennes far kan få komme tilbake til Norge.

Retur av asylbarn til Afghanistan har vært en het politisk sak. Det at den velintegrerte familien ble kastet ut av landet i februar har også skapt et voldsomt engasjement på Dokka i Oppland, der familien bodde. 17. mai gikk hele bygda i tog for Farida.

- Jeg vil tilbake til Norge

I KABUL: Familien kom til Kabul i Afghanistan i februar. – Jeg er veldig redd her. Jeg tør ikke gå ut, sa Farida på Skype til Oslo tingrett.

Foto: NRK

UNE: Mener familien ikke har gode nok grunner

Utlendingsnemnda har ment at ni år gamle Farida og foreldrene hennes ikke har gode nok grunner for å være i Norge.

UNEs advokat Ola Johan Settem sa i sin prosedyre at innvandringsregulerende hensyn var tatt i saken, og at det av allmennpreventive hensyn ikke må gis inntrykk av at afghanske familier kan komme til Norge i ulovlighet for så å få opphold senere.

Utlendingsnemnda (UNE) sier til NRK i formiddag at de ikke vil kommentere saken nå, men at de vil ta stilling til dommen innen en måned, som er ankefristen.

Det er ikke retten som avgjør om familien får opphold, men etter kjennelsen om at vedtakene som er gjort er ugyldige, må UNE behandle saken på nytt.

Advokaten: – De er glade

Oslo tingrett mener UNE ikke har lagt nok vekt på Faridas tilknytning til Norge og heller ikke på risikoen for familien ved å komme tilbake til hjemlandet.

Kari Odden Haugen.

LÆREREN: Faridas lærer på Dokka, Kari Odden Haugen, fikk den gledelige beskjeden på telefon i dag. – Nå skal de «hemmat», sier hun.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Dette innebærer en full seier for familien, og de er utrolig glade. Men nå løper det en ankefrist, så saken er ikke over, sier familiens advokat Anders Solberg.

Familien erkjenner at det fortsatt er en lang veg fra Kabul til Norge, men håper at de kan komme tilbake til Dokka.

Også blant støttespillerne på Dokka er gleden stor.

– Dette er verdens beste beskjed. Vi vint på alle plan, og det at dommeren trodde på asylhistorien er det aller beste. Nå skal de «hemmat», sier Faridas lærer, Kari Odden Haugen.

Tre av Faridas klassevenniner ringte til Kabul i dag da de fikk vite om tingrettens kjennelse:

Klassevenninnene ringer Farida etter tingrettens kjennelse

RINGTE FARIDA: Klassevenninnene Hedvig, Bayan og Benedicte og læreren Kari Odden Haugen ringte Farida i Afghanistan i ettermiddag.