Får bli i jobben etter kodejuks

Personen som skal ha stått bak kodejukset ved sjukehuset på Lillehammer får fortsette i jobben. Det er klart etter at Sykehuset Innlandet har gjennomført en arbeidsrettslig vurdering av hans ansettelsesforhold.

Lillehammer sjukehus

Sjukehuset i Lillehammer skal betale tilbake pengene de har jukset til seg.

Foto: Knut Sveen

Det skriver Hamar Arbeiderblad.

I flere år ble pasienter systematisk kodet feil for å skaffe mer penger. Dette har skjedd ved at man har kodet småskader til såkalte multitraumer, noe som har gitt langt større inntekter fra staten.

– Kommer ikke til å bli sagt opp

Sjukehuset har innrømmet at de kan ha jukset til seg inntil to millioner kroner på fire år. Avsløringen førte til at avdelingssjefen ved kirurgisk avdeling trakk seg.

Han får likevel beholde sitt arbeidsforhold ved sjukehuset. Eneste straffen sjukehuset har fått er at de må betale tilbake summen de har jukset til seg.

Viseadministrerende direktør, Torgeir Strøm, bekrefter til Hamar Arbeiderblad at avdelingssjefen fortsatt jobber som overlege ved sjukehuset.

– Det er foretaksledelsens vurdering at vedkommende ikke kommer til å bli sagt opp på grunnlag av denne saken.

– Ikke akseptabelt

Stortingsrepresentant Tore Hagebakken (Ap) sier det er uakseptabelt at sjukehusene jukser til seg penger på denne måten.

– Dette kan ikke aksepteres. Det må utarbeides en klar policy for konsekvenser ved denne type regelbrudd. Alle som forholder seg til koding må være klar over disse konsekvensene, sier Hagebakken til Oppland Arbeiderblad.

Han vil drøfte saken med departementet etter ferien. Også Senterpartiets helsepolitiske talsperson, Kjersti Toppe, slakter sin egen regjerings håndtering av kodejuks på sykehus.

Hun mener det bør innføres straff for sykehus som systematisk jukser for å få mer penger, skriver VG.

Også stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) har kritisert dette kraftig, og krever reaksjon fra helseministeren.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

19:30: Nyheter fra Innlandet

19:30: Nyheter fra Innlandet