Facebookgruppe: – Send Sommeråpent fra Skibladner!

De kystløse fylkene Hedmark og Oppland får av naturlige årsaker ikke besøk av Sommerbåten i år. Nå foreslås Skibladner som lokasjon for neste års sendinger.

Skibladner legger fra i Hamar.

SKIBLADNER SOM SOMMERBÅT?: Initiativtaker bak Facebook-gruppa 'Få NRK Sommerbåten på Mjøsa' foreslår at NRK kan dekke Innlandet ved å sende direkte fra verdens eldste hjuldamper.

Foto: Knut Sveen / NRK

Hittil har det vært god stemning på de stedene NRKs sommerbåt MS Sjøkurs har besøkt så langt på ferden sørover langs norskekysten.

Men mange regioner har også måtte avfinne seg med at de ikke har fått vist frem hva de kan by på for den norske befolkningen.

– Jeg savner dekning fra Hedmark og Oppland i årets sendinger. Så kom jeg på at Sommerbåten aldri har besøkt Mjøsa, sier Nina Weensvangen fra Tangen i Hedmark.

Hun bestemte seg derfor for å opprette Facebook-siden «Få NRK Sommeråpent på Mjøsa».

Nina Weensvangen i blå t-skjorte foran rødmalt husvegg

SAVNER DEKNING FRA INNLANDET: Nina Weensvangen skulle gjerne sett innslag fra Hedmark og Oppland i Sommeråpent-sendingene.

Foto: Privat

Avveksling fra fiskevær og sjø

I løpet av et par dager har Facebook-siden fått over 1.600 likes. Weensvangen sier siden er ment som både en utfordring og oppfordring til Sommeråpent-redaksjonen om å inkludere Innlandet i sendingene.

– Det er to store fylker som har mye forskjellig å by på, som ikke bare handler om fiskevær og sjø.

For selv om Innlandet ikke har kyst, så er det mulig å sende direkte fra dekk allikevel.

– På Mjøsa finner du verdens eldste hjuldamper. Hvorfor kan ikke redaksjonen bli med Skibladner bare et par dager? spør Weensvangen.

Hun er ikke alene om å engasjere seg på sosiale medier for å få besøk av Sommeråpent. Personene bak Facebook-gruppa «Vi som vil ha Sommerbåten til NRK 2015 til Høysand» klarte å overtale Sommeråpent-redaksjonen til å besøke hyttestedet i Østfold i august.

Sommerbåten i Haugesund

STOR STEMNING: Det har blitt mye liv og røre på stedene MS Sjøkurs har besøkt, som her fra besøket i Haugesund.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Vanskelig å sende direkte

Ansvarlig for årets båtprosjekt, Rune Møklebust, er glad for engasjementet og at folk vil ha besøk av Sommeråpent. Men det er ikke aktuelt å dekke Innlandet denne sesongen.

– Under 2013-sesongen, som var aller første sesong med Sommerbåten, så vi at det aller beste innholdet var det som ble produsert direkte på det stedet hvor båten ankret opp. Derfor tar vi ikke med sendinger fra andre steder i år, forklarer Møklebust.

Ifølge Møklebust må sendingene legges opp på en helt annen måte for å få med Hedmark og Oppland. Men han legger til at han ønsker innspill på hvordan redaksjonen kan sende en reise gjennom Innlandet direkte.

– Vi har diskutert hvordan vi kan løse dette lenge. Så vi håper at vi på en eller annen måte kan komme oss fra saltvann til ferskvann eller landjord snart.

Rune Møklebust, NRKs sjef ombord i Hurtigruten

ØNSKER INNSPILL: Programsjef Rune Møklebust ser etter løsninger på hvordan Sommeråpent kan sende direkte fra en reise uten å bruke Sommerbåten.

Foto: Bjørn Rrik Rygg Lunde

Fornøyd med sendingene

Weensvangen forteller at hun ikke har hatt noen tro på at det skulle frem å opprette en Facebook-gruppe for å få Sommerbåten til å besøke Mjøsa. Hun legger til at hun også synes årets sendinger er veldig gode slik de er.

– Men det hadde vært veldig morsomt om NRK hadde tatt utfordringen og tatt turen innom de to eneste fylkene som er utelatt.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Ivar Arne Nordrum

Se onsdagens tv-sending

Se onsdagens tv-sending