Elever lærer ikke om mekking av elbiler

Kommende bilmekanikere lærer ikke å reparere elbiler, og det står ingenting om elbiler i læreplanen. Men i Kongsvinger fikk elevene i dag verdifull innsikt i elbilenes verden.

Bilmekanikere i lære i Kongsvinger

ELEKTROLÆRING: Denne gjengen fra Sentrum videregående skole i Kongsvinger fikk en innføring i el- og hybridbiler. Praktisk læring må til – for i læreplanen fra 2006 er ikke elbiler nevnt med et eneste ord.

Foto: Stein S Eide / NRK

Det er registrert rundt 100 000 rene elbiler i Norge – de fleste har kommet de siste seks-sju åra. I tillegg kommer stadig flere hybridbiler. Men de som skal bli fremtidens bilmekanikere lærer ikke noe om slike motorer på skolen.

I lærerplanen fra 2006 står det nemlig ingenting om el- eller hybridbiler.

– Vi lærer ikke så mye om det, og lærerne kan heller ikke så mye om det, sier de kommende bilmekanikerne Jonas Granheim fra Kongsvinger og Simen Snare fra Skarnes.

Mer og mer elektrisk jobb

Nå har Sentrum videregående skole i Kongsvinger invitert mekanikere utenfra for å få opplæring. Stein Erik Østlie fra Harald A Møller opplæringssenter påpeker at bilmeknikeryrket er i drastisk ending.

– Den tida hvor man hovedsakelig sto og skifta bremseklosser og olje er forbi, nå blir det mer og mer jobbing på elektriske systemer, både lavspenning og høyspenning.

Derfor mener han det er en utfordring at skoleverket ikke har mer om el- og hybridbiler på timeplanen.

– Dette er en utfordring for alle. Vi er interessert i et samarbeid med skoleverket, for at vi skal få en bedre forståelse for elektro. For det ser vi er mangelvare hos veldig mange som velger bil, for de tror det handler om mekanikk, men det er mer og mer elektro.

El-biler

Elbilbonanza: Norge er et av de ledende landene i Europa når det gjelder økning i salg av elbiler. Cirka 100.000 elbiler er registrert her til lands.

Foto: Trym Robberstad

– Læreplanen gått ut på dato

– Læreplanen er vel i ferd med å gå ut på dato, istemmer Leif Fenne, avdelingsleder på Teknikk og industriell produksjon ved sentrum videregående skole i Kongsvinger.

Og legger til:

– Læreplanen må endres, slik at elevene får lære om det som venter dem når de skal bli bilmekanikere. Dette med den nye teknologien må sterkere inn.

Også Rune Norstad ved bilbransjens opplæringskontor i Hedmark mener det er et stort behov for å få elbil på timeplanen i bilmekanikerutdannignen.

– Når det kommer inn stadig flere elbiler og hybridbiler i alle varianter, er vi nødt til å gi lærlingene våre kunnskap om det. Dette må de kunne håndtere ute i bedriftene.

Elever: – Biler skal gå på bensin

Men hva synes de kommende bilmekanikerne selv?

Elevene Jonas Granheim fra Kongsvinger og Simen Snare fra Skarnes er ikke bare glade for å gå mot en fremtid som likner mer på elektroingeniør enn tradisjonell bilmekaniker:

– Nei, det liker jeg ikke så godt. Jeg liker biler som går på bensin og durer jeg, og ikke går på strøm.

– Biler skal gå på diesel og bensin!