Hopp til innhold

Boligblokker tok utsikten deres

LILLEHAMMER (NRK): I 25 år har de hatt utsikt over byen Lillehammer og Mjøsa. Så fikk de syvetasjes blokker som nabo.

Einar Rønningen (77) mister utsikten

TRIST: Aase og Einar Rønningen har bodd i Nedre Lysgårdsveg i Lillehammer siden 1994. Boligkomplekset i bakgrunnen sperrer for utsikten utover i Gudbrandsdalen.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

– Før så jeg både Mjøsa og utover. Nå ser vi ingenting. Det er skuffende, sier Einar Rønningen.

Han og kona Aase er nærmeste nabo til det nye leilighetskomplekset Mesnakvartalet i Lillehammer sentrum.

Da oppføringen av totalt tre bygg med 107 boliger startet for et år siden, ble huset ekteparet har bodd i siden 1995 avsperret fra byens sentrumsområde. Utsikten ble borte. Det samme ble de gode solforholdene.

I tillegg til at den tidligere panoramautsikten har forsvunnet, er Rønningen redd prosjektet fører til stort verditap på eneboligen.

Jeg skal sjekke taksten over nyttår, men jeg tror det er et tap på et par millioner kroner. Utsikt har mye å bety for folk som skal kjøpe, forteller han.

77-åringen er ikke den eneste som reagerer på de syv etasjer høye byggene. Oppføringen har det siste året vært en snakkis i OL-byen og fått også fagfolk til å stusse, har lokalavisen GD skrevet om flere ganger.

Einar Rønningen (77) mistet utsikten

FØR: Dette bildet er tatt utenfor ekteparets hus i 1992 og viser en langt lavere bebyggelse enn i dag.

Foto: Bjørnar Ingulfsen / Maihaugen

– Må ta hensyn til byens identitet

Arkitekt Stein Vegard Øyer har engasjert seg stort i saken. Han mener utformingen av komplekset ikke tar nok hensyn til omgivelsene.

– Dette er en stor forandring av en by med særpreg. Nå har vi plutselig fått en høy bebyggelse som lukker inne byrommet og sperrer siktlinja til naturen, sier han.

Stein Vegard Øyer

SPERRER: Arkitekt Stein Vegard Øyer mener leilighetskomplekset ikke passer inn i bybildet på Lillehammer. I bakgrunnen ses Mesnakvartalet og deler av Lysgårdsbakken.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Fra Lillehammers tradisjonsrike gågate har man tidligere hatt utsikt opp til Lysgårdsbakken og marka. Nå stopper Mesnakvartalet sikten.

– Vi må fortette sentrum, men vi må ta hensyn til byens etablerte identitet og særpreg, mener Øyer.

Les også:

Ble godkjent i valgkampen

– Det er høyt og dominerende, ja.

Det sier Terje Rønning (V), nåværende varaordfører og plan- og samfunnsutviklingssjef i forrige periode. Han var med på å godkjenne utbyggingen i 2015.

Han innrømmer også at vedtaket sommeren for fire år siden ble gjort i forbindelse med valgkampen.

– Det var en periode der det skjedde lite og byen nærmest skrek etter å se byggekraner. Behandlingen var sommeren før valget, sier han.

Rønning sier kommunen ikke hadde godtatt bygging av et syvetasjes hus i dag. Ifølge dagens kommune- og byplan er fire etasjer maks byggehøyde i Lillehammer.

Føler seg lurt

Nærmeste nabo Einar Rønningen har klaget til kommunen over det han mener er ulovlig høye bygg, uten å få medhold.

– Jeg føler meg litt lurt, de har i hvert fall ikke fulgt avtalen, sier han.

Pensjonisten frykter han får problemer med å selge huset sitt som tidligere hadde utsikt til både sentrum og landets største innsjø.

– Vi mister 60 prosent av utsikten vår og ca. tre timer med ettermiddagssol. Det er vi ikke fornøyd med, sukker Rønningen.

Einar Rønningen (77) mister utsikten

BLOKKERT: Einar Rønningen og kona Aase har bodd i huset siden 1995. I fjor forsvant utsikten.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK