Hopp til innhold

Blomstrer på grunn av eggmangel: – Vi har kanskje solgt tre ganger så mye

Det er færre egg i butikkene. Nå opplever gårdsutsalgene økt pågang fra folk som vil sikre seg egg til påske.

Eggbonde Louise Gjør på Fredheim gård i Stange kommune i Innlandet.

Louise Gjør sier at Fredheim gårdsutsalg merker økt pågang fra folk som vil sikre seg egg til påske.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Fredheim gårdsutsalg i Stange opplever en egg-etterspørsel de har aldri har opplevd.

– På enkelte dager har vi kanskje solgt tre ganger så mye, sier Louise Gjør på Fredheim gård.

Det tilsvarer over 200 brett med 30 egg.

På den beste dagen hittil solgte de drøyt 7500 egg, anslår Gjør.

– Det er mye, mye mer enn vanlig, sier hun.

Og hun er ikke i tvil om hva som er årsaken til økninga. Mange butikker sliter nemlig med å fylle opp egg-beholdningen.

– Folk kommer hit fra Elverum og sier det er tomt for egg langs hele veien, sier hun.

Bilde av tom egg-hylle hos Kiwi i Elverum

På en matbutikk i Elverum var hylla nesten helt tom for egg mandag.

Foto: Stein Eide / NRK

Går utover egg i butikk

Det at folk velger å kjøpe rett fra bonden kan derimot skape ringvirkninger for butikk-eggene.

Kommunikasjonsrådgiver hos Nortura, Marthine Haugen Petersen, forklarer at de før denne uka lå an til å kunne levere mer enn i fjor.

– Men fordi mange har kjøpt egg direkte fra gård får vi noe mindre volum enn forventet til eggpakkeriene våre, sier hun.

Marthine Haugen Petersen

Marthine Haugen Petersen er senior kommunikasjonsrådgiver i Nortura. Hun tror fokus på egg fører til hamstring av varen.

Foto: Erik Buraas / STUDIO B13

Men til tross for dette, så regner de med å levere opp mot samme nivå som i fjor.

Uansett skal det være nok egg til alle, men fokuset på egg den siste tiden har nok ført til at folk hamstrer, sier hun.

Oppfordringen til folk fra Haugen Petersen er å kun kjøpe de eggene man trenger denne påsken.

Tomme egghyller i butikkene

Hos en dagligvarebutikk på Jæren var det også nesten tomt for egg mandag.

Foto: Erik Waage / NRK ROGALAND

Spiser dobbelt så mye i påsken

Nordmenn spiser store mengder egg i påska – da dobles nemlig forbruket vårt av egg.

Fra skjærtorsdag til 2. påskedag spiser vi omtrent 26 millioner egg.

Louise Gjør er overrasket over forbruket og den store etterspørselen etter egg i påsken.

– Jeg var ikke klar over at egg var en så viktig del av påsken for folk, sier Gjør.

Nærbilde av egg

Nordmenn øker eggkonsumet med flere millioner i påsken.

Foto: Erik Waage / NRK ROGALAND

Hun tror at folk blir redde for å ikke få nok egg, slik at de begynner å hamstre.

– Det er litt som dopapir under koronaen. Vi hadde jo dopapir til et år. Og nå tror jeg de har egg i flere måneder, sier hun.

Hos Line gårdsutsalg på Jæren merker de også en økt pågang fra folk som vil ha egg.

Mette Storbukås sikret seg egg

Mette Storbukås kunne bekrefte at eggene til påske er sikret.

Foto: Erik Waage / NRK ROGALAND

Mette Storbukås var innom gården for å kjøpe et par brett med egg til påske.

– Det er veldig viktig med egg til påske. Det er viktig hele året, egentlig – men ekstra til påske, sier Mette Storbruksås, som nå tror hun har nok med egg til påske.