Hopp til innhold

Flere Ap-ordførere i Hedmark og Oppland

Arbeiderpartiet er den store vinneren i kampen om ordførerkjedet i kommunene i Hedmark og Oppland. Til tross for valgresultatet får Senterpartiet færre ordførere enn i forrige periode.

Ordførerkart Hedmark og Oppland

Valglogo

I siste fireårsperiode (2011-2015) hadde Arbeiderpartiet 26 ordførere, Senterpartiet 16, Høyre tre og SV én ordfører i kommunene i Hedmark og Oppland.

Etter årets valg har Arbeiderpartiet sikret seg makta i 28 kommuner. Senterpartiet får ordførerkjedet i 14, Høyre i tre og tre ordførere kommer fra by- og bygdelister.

Her er lista over alle kommuner:

Oppland:

Dovre: Bengt Fasteraune (Sp)

Senterpartiet ble den klare vinneren i Dovre kommune med over 55 prosent av stemmene. Dermed fortsetter Bengt Fasteraune som ordfører i kommunen.

Lesja: Mariann Skotte (Sp)

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har inngått et valgteknisk samarbeid i Lesja, som innebærer at Senterpartiet får både ordføreren og varaordføreren. Arbeiderpartiets ordførerkandidat takka nei til å bli varaordfører og fortsetter heller som leder i fjellstyret.

Skjåk: Elias Sperstad (Sp)

I Skjåk var det bare to partier som stilte liste. Senterpartiet fikk 58,1 prosent av stemmene. Dermed blir den tidligere GD-journalisten Elias Sperstad ny ordfører i kommunen.

Lom: Bjarne Eiolf Holø (Sp)

Her fortsetter det som det har vært: Senterpartiets Holø fortsetter i samarbeid med Arbeiderpartiet. Anne Lise Marstein (Ap) blir varaordfører. Sp gjorde et godt valg og gikk fram 11,6 prosentpoeng og har dobbelt så mange mandater som Ap.

Vågå: Iselin Jonassen (Ap)

Etter lange forhandlinger ble det klart at Arbeiderpartiet beholder ordføreren i Vågå, til tross for partiets dramatiske tilbakegang. Iselin Jonassen og Ap har inngått et samarbeid med Bygdelista som sikrer flertallet i kommunestyret.

Senterpartiet gjorde et kanonvalg og ordførerkandidat Mette Vårdal slapp jubelen løs. Men ordfører ble hun altså ikke:

Ap kraftig tilbake, Sp den store vinneren i Vågå.

Sel: Dag Erik Pryhn (Ap)

Arbeiderpartiet fikk over 57 prosent av stemmene og Dag Erik Pryhn gyver dermed løs på sin tredje periode som ordfører. Lene Jevnheim blir varaordfører. Med unntak av krigsåra har Ap hatt ordføreren i Sel siden 1926.

Nord-Fron: Rune Støstad (Ap)

Rune Støstad, Nord-Fron Ap

En lykkelig Rune Støstad på valgnatta. Han er ny ordfører i Nord-Fron etter Senterpartiets Olav Røssum.

Foto: Terje Gording Hong

Rune Støstad kunne feire på valgvaken i Nord-Fron da det ble klart at Arbeiderpartiet gikk fram med mer enn ni prosentpoeng i kommunen. Det gir 13 mandater i kommunestyret, ett mer opposisjonen, bestående av Senterpartiet, Høyre og Frp.

Både Venstre og KrF røk ut av kommunestyret.

Sør-Fron: Ole Tvete Muriteigen (Sp)

I Sør-Fron er det avklart at Ole Tvete Muriteigen fra Senterpartiet fortsetter som ordfører. Partiet har inngått et samarbeid med Bygdelista. Senterpartiet fikk 37,8 prosent og gikk fram 8,5 prosentpoeng.

Ringebu: Arne Fossmo (Ap)

Arbeiderpartiet gjorde et brakvalg i Ringebu og fikk rent flertall i kommunestyret. Dermed er Arne Fossmo ny ordfører i kommunen.

Øyer: Brit Kramprud Lundgård (Ap)

Øyer var eneste kommune med høyreordfører i forrige periode. Mari Botterud går av som ordfører og inntar varaordførerstolen etter en avtale med Arbeiderpartiet. Sammen har de to partiene flertall i kommunestyret.

Vi møtte Botterud morgenen etter valget:

vi besøker Mari Botterud på kontoret + svein håvard korshavn

Gausdal: Hans Oddvar Høistad (Ap)

Hans Oddvar Høistad (Ap) fortsetter som ordfører, selv om de mister flertallet de har hatt de siste fire åra sammen med Venstre. Arbeiderpartiet og Senterpartiet inngår samarbeid, og Jon Arild Sagheim blir Senterpartiets varaordfører.

Lillehammer: Espen Johnsen (Ap)

Arbeiderpartiet fikk 44,9 prosent av stemmene i Lillehammer, noe som sikret at Espen Johnsen får ha navnet sitt på døra til ordførerkontoret i fire år til. Forhandlingene om andre posisjoner pågår, men Johnsen ønsker et bredt samarbeid med sentrum.

Vang: Vidar Eltun (Ap)

Eltun går løs på sin andre periode som ordfører i Vang. Det er klart etter at Bygdelista valgte å støtte Arbeiderpartiet. Det er laget en foreløpig intensjonsavtale om at Leif Solemsli blir varaordfører. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet fikk 41,3 prosent av stemmene i Vang i Oppland. Ap gikk tilbake 10,3 prosentpoeng, mens Sp gikk fram 11,3.

Øystre Slidre: Kjell Berge Melbybråten (Ap)

Sittende ordfører Kjell Berge Melbybråten får en periode til i jobben etter at Arbeiderpartiet gjorde et svært godt valg med over 47 prosent av stemmene. Ap har sittet en periode med støtte fra Sp, men byttet nå partner. De har inngått samarbeid med Høyre og Frp. Ove Ekerbakke (H) blir varaordfører.

Vestre Slidre: Eivind Brenna (Bygdelista)

Brenna gjør comeback etter fire år i kulissene. Dette er hans fjerde periode som i ordførerstolen. Bygdelista fikk 41,8 prosent av stemmene og samarbeider med Senterpartiet i kommunestyret. Varaordfører blir Sps Haldor Ødegård.

Nord-Aurdal: Inger Torun Klosbøle (Ap)

Arbeiderpartiet gjorde et svært godt valg med 46,3 prosent av stemmene i Nord-Aurdal. Klosbøle går inn i sin andre periode, med Tone Meisdalen (Sp) som varaordfører.

Nord-Aurdal hadde en valgdeltakelse på 52,6 prosent, noe som er åttende lavest i Norge og lavest i Innlandet.

Ordfører Inger Torun Klosbøle var fornøyd med valgresultatet i Nord-Aurdal.

Sør-Aurdal: Kåre Helland (Sp)

Senterpartiet fikk 46,5 prosent og gikk fram 11,9 prosentpoeng. Arbeiderpartiet fikk 24,7 prosent og gikk tilbake 5,6. Det tredje største partiet er Høyre med 9,6 prosent. Helland går løs på sin tredje periode.

Etnedal: Toril Grønbrekk (Ap)

Arbeiderpartiet og Senterpartiet samarbeider i Etnedal den kommende perioden. Det betyr at sittende ordfører Grønbrekk fortsetter en periode til. Varaordfører blir Linda Mæhlum Robøle (Sp).

Nordre Land: Ola Tore Dokken (Sp)

Den doble skytterkongen Ola tore Dokken siktet på ordførerkontoret i Nordre Land og avsluttet en 60 år lang «tradisjon» med Ap-ordfører i kommunen. Senterpartiet får støtte fra både Høyre, KrF og Bygdelista.

Vi snakka med Dokken litt før valgresultatet var klart valgkvelden. Da var han fortsatt en spent kandidat.

Ola Tore Dokken intervjues på valgkvelden

Søndre Land: Terje Odden (Ap)

Det ble ikke noe ordførerskifte i Søndre Land. Terje Odden fortsetter som ordfører, men bytter ut sin gamle samarbeidspartner Høyre med Senterpartiet. Mona Tønnesland (Sp) blir varaordfører.

Gjøvik: Bjørn Iddberg (Ap)

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne i Gjøvik er enige om en politisk plattform. Ifølge OA er det klart at Finn Olav Rolijordet fra Rødt blir varaordfører i tospann med ordfører Bjørn Idberg.

Torvild Sveen (Sp) kunne to dager etter valget annonsere at partiet går sammen med seks andre i et regimeskifte i den tradisjonelle Ap-kommunen. Men Miljøpartiet De Grønne trakk seg fra avtalen dagen etter.

Vestre Toten: Leif Waarum (Ap)

Med støtte av SV, Kristelig Folkeparti, Rødt og muligens Miljøpartiet De Grønne, er det klart at Aps Leif Waarum får en ny periode i ordførerstolen på Raufoss.

Østre Toten: Guri Bråthen (Ap)

Guri Bråthen fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Østre Toten. Ap får med seg Venstre og Miljøpartiet De Grønne i et samarbeid. Lene Melbye fra Venstre blir varaordfører. Guri Bråthen blir den første kvinnelige ordføreren i Østre Toten, og Arbeiderpartiet tar over makta etter 20 år med Senterpartistyre. Østre Toten var en av få kommuner i Innlandet der Sp mistet oppslutning.

Gran: Willy Westhagen (Gran Bygdeliste)

Willy Westhagen fra Bygdelista blir ny ordfører i Gran, etter et drama hvor MDG snudde fra å støtte Sp og Ap. Dermed ble likevel ikke Randi Eek Thorsen fra Ap ordfører, slik det lenge så ut til at hun skulle bli.

Jevnaker: Lars Magnussen (Ap)

Lars Magnussen fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Jevnaker. Det er klart etter en avtale mellom Arbeiderpartiet og SV etter nesten fire ukers lange og harde forhandlinger.

Lunner: Harald Tyrdal (Ap)

Arbeiderpartiets Harald Tyrdal går på sin andre periode som ordfører i Lunner. Høyre i Lunner gikk tilbake med 12,7 prosentpoeng og endte på 21,2 prosent. Ap, Rødt, SV, Sp og MDG gikk alle litt fram og unntatt SV, fikk de ett nytt mandat hver.

Hedmark:

Os: Runa Finborud (Sp)

Senterpartiet har rent flertall i kommunen. Finborud tar over etter partifelle Arnfinn Nergård og blir dermed kommunens første kvinnelige ordfører.

Tolga: Ragnhild Aashaug (Sp)

Ragnhild Aashaug fra Senterpartiet fortsetter som ordfører. Sp gikk fram ett mandat, og styrer sammen med venstre.

Tynset: Merete Myhre Moen (Sp)

Senterpartiet tar over ordførerposten i Tynset etter at SVs Bersvend Salbu har hatt jobben siden 2007. Sju partier støtter Moen og Arbeiderpartiet får varaordføreren.

Folldal: Hilde F. Tveråen (Ap)

Arbeiderpartiet og den nye Samlingslista skal samarbeide i Folldal. Arbeiderpartiets Hilde F. Tveråen blir ordfører, mens Samlingslistas Brit Kværness blir varaordfører. Hun har tidligere vært rådmann i Folldal.

Alvdal: Johnny Hagen (Ap)

Hagen er ny ordfører i Alvdal. Ap sikrer flertall sammen med Senterpartiet. Dette er første gang med et så nært rødgrønt samarbeid i Alvdal. Mona Murud fra Senterpartiet blir varaordfører.

Engerdal: Lars Erik Hyllvang (Sp)

Samlingslista av Venstre og Senterpartiet fikk rent flertall, dermed fortsetter Lars Erik Hyllvang fra Senterpartiet som ordfører.

Rendalen: Norvald Illevold (Ap)

Norvald Illevold fra Arbeiderpartiet fortsetter som ordfører mens Svein Kjetil Bjørnseth blir varaordfører. For første gang i Rendalen har de to store partiene i kommunen valgt å samarbeide. De gir også en plass hver i formannskapet til H og SV.

Stor-Elvdal: Terje Hofstad (Ap)

Terje Hofstad fra Arbeiderpartiet blir ordfører. Ap fikk rent flertall og sitter også med varaordføreren. Det blir Linda Otnes Henriksen. Senterpartiets Even Moen fikk dermed bare en periode som ordfører i kommunen.

Trysil: Erik Sletten (Sp)

Trysils neste ordfører blir Erik Sletten (Sp). Sletten tar over ordførerstolen etter Ole Martin Norderhaug (Ap). Senterpartiet, Høyre og FrP er enige om et samarbeid og dermed er det slutt på en 81 år lang rekke med Ap-ordførere i Trysil.

Åmot: Ole Gustav Narud (Sp)

Ole Gustav Narud fra Senterpartiet er tilbake som ordfører i Åmot. Han var også ordfører fra 2003 til 2011. Senterpartiet fikk 47 prosent av stemmene i Åmot og vil samarbeide med SV og Frp. Dermed ble det med én periode for Espen André Kristiansen (Ap), som var landets yngste ordfører da han ble valgt i 2011.

Elverum: Erik Hanstad (H)

Sent på valgnatta utropte Arbeiderpartiets Ingvar Midthun seg til valgets vinner. Alt så ut til å ende med skifte av ordfører i kommunen. Men to dager senere landet sittende ordfører Erik Hanstad fra Høyre forhandlingene med Team Elverum, Fremskrittspartiet, Venstre og Senterpartiet.

Han forblir ordfører i Elverum

Ingvar Midthun klarte altså ikke å ta fra Høyre makta i Elverum:

Ingvar Midthun blir trolig ordfører i Elverum.

Løten: Bente Elin Lilleøkseth (Ap)

Arbeiderpartiet mistet det rene flertallet i kommunestyret i Løten og dermed satt Lilleøkseth utsatt til. Men etter forhandlinger med Venstre og MDG ble det klart at hun får fire nye år som øverste politiske leder i Løten.

Hamar: Einar Busterud (BBL)

Einar Busterud (BBL) får sin fjerde periode som ordfører, etter fire års pause. Miljøpartiet De Grønne, Høyre, Venstre og Senterpartiet sikrer By- og bygdelista flertall i kommunestyret.

Anita Ihle Steen

Anita Ihle Steen er svært populær i Ringsaker. Hun beholder ordførerjobben i fire nye år.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Ringsaker: Anita Ihle Steen (Ap)

I valgkampen var det ingenting som tydet på at Anita Ihle Steen fra Arbeiderpartiet hadde mistet sin popularitet i Ringsaker. At Ap fikk over 51 prosent av stemmene var dermed ingen stor overraskelsen. Arbeiderpartiet har rent flertall og Ihle Steen går løs på sin tredje periode som ordfører.

Stange: Nils A. Røhne (Ap)

Arbeiderpartiets Nils A. Røhne fortsetter som ordfører i Stange. Røhne har inngått en politisk avtale med Pensjonistpartiet og SV og går dermed inn i sin tredje periode som ordfører.

Våler: Lise Berger Svenkerud (H)

Lise Berger Svenkerud fra Høyre blir ny ordfører i Våler med støtte fra Arbeiderpartiet og Pensjonistpartiet. Espen Svenneby (Ap) blir varaordfører. Den store valgtaperen i Våler var Arbeiderpartiet, som gikk tilbake med over 15 prosentpoeng.

Åsnes: Ørjan Bue (Sp)

Dagens ordfører, Ørjan Bue fra Sp fortsetter som ordfører i Åsnes. Konstellasjonen Sp, Venstre, Høyre, FrP og Pensjonistpartiet beholder styringa i kommunen. Kristian Botten Pedersen fra Venstre blir ny varaordfører.

Grue: Wenche Huser Sund (Felleslista H/V/KrF)

Wenche Huser Sund fra Høyre blir ordfører for Felleslista mellom Høyre, Venstre og KrF med støtte fra Senterpartiet. Senterpartiets Åse Bjerke Lilleåsen blir varaordfører.

Kongsvinger: Sjur Strand (Ap)

Sjur Strand fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører i Kongsvinger. Arbeiderpartiet har sikret flertallet sammen med SV og MDG, dermed må Høyres Øystein Østgård ta sin hatt og gå etter fire år ved roret.

Nord-Odal: Lise Selnes (Ap)

Lise Selnes fra Arbeiderpartiet fortsetter som ordfører for Arbeiderpartiet. Ap har rent flertall.

Sør-Odal: Knut Hvithammer (Ap)

Knut Hvithammer fra Arbeiderpartiet blir ordfører i Sør-Odal, og Heidi Hitland fra Senterpartiet fortstter som varaordfører. Arbeiderpartiet har fått med seg Senterpartiet, Pensjonistpartiet og Miljøpartiet De Grønne i flertallssamarbeid i Sør-Odal.

Eidskog: Kamilla Thue (Ap)

Kamilla Thue fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører mens Berit Haveråen (Ap) blir varaordfører. Ap, som manglet en representant på rent flertall i kommunestyret, har ikke flertall bak seg.

Saken oppdateres fortløpende. Tips oss på ho@nrk.no.