Han forblir ordfører i Elverum

Erik Hanstad fortsetter som ordfører i Elverum. Det ble klart i kveld, etter at Senterpartiet bestemte seg for å videreføre sin støtte til Høyre-ordføreren.

Vil ikke ha eldre på anbud

Erik Hanstad får fire nye år som ordfører i Elverum.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Valglogo

Det har vært stor spenning knyttet til hvem som ville bli ordfører i Elverum etter årets kommunevalg.

Sittende ordfører Erik Hanstad virket å være svært utsatt, etter at Høyre oppnådde et dårlig valgresultat med 27,7 prosent av stemmene (en nedgang på 8,3 prosent). Arbeiderpartiet gjorde et svært godt valg i Elverum med 42,3 prosent, og det så lenge ut til at partiets ordførerkandidat Ingvar Midthun kunne erklæres som ordfører på valgnatten.

Senterpartiet valgte Hanstad

Små marginer gjorde imidlertid at Arbeiderpartiet mistet et mandat på tampen, til fordel for Erik Hanstads Høyre.

Dermed var APs ordførerkandidat Ingvar Midthun avhengig av å få støtte fra Arnfinn Uthus og Senterpartiet. Etter en intens forhandlingsperiode på 48 timer er det imidlertid klart at Uthus velger å fortsette samarbeidet med Hanstad og Høyre.

Hanstad er glad over å ha fått fornyet tillit.

– Det syns jeg er veldig hyggelig. Og jeg ser frem til å være ordfører for denne byen en ny periode, sier Hanstad til NRK.

Freder grendeskolene

En viktig sak i Elverum, og en fanesak for Senterpartiet, har vært å frede grendeskolene. Senterpartiet er imot konkurranseutsetting av offentlige tjenester innen helse, og dette har de fått igjennom i forhandlingene med Hanstad.

– Vi har sett gjennom valgresultatet at Senterpartiet her er mer i kontakt med folkesjela i Elverum, og har tatt dette til etterretning. Derfor har vi gått inn for, i samarbeid, å frede grendeskolene den kommende fireårsperioden.

Han legger til at samferdsel vil bli viktig de neste fire årene, og han vil fortsette å slåss for sykehuset i Elverum.

– Vi har mye god politikk på gang, og den skal vi få gjennomført, sammen med våre samarbeidspartnere.

Ingvar Midthun

Ingvar Midthun i Arbeiderpartiet hadde høye forhåpninger om å bli ny ordfører i Elverum, men må innse at slaget er tapt etter at Senterpartiet valgte å støtte borgerlig side.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Skuffet over å ha blitt vraket

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Ingvar Midthun er ikke overraskende skuffet over å bli vraket.

Han hadde også vært i intense forhandlinger med Senterpartiet i dagene etter valget, men ble altså valgt bort, til fordel for Hanstad og Høyre.

– Jeg er veldig overrasket og skuffet over dette utfallet, sier Midthun til NRK.

Og utdyper:

– Vi forhandlet om en politisk plattform med Senterpartiet og SV som ville gitt en solid, forutsigbar kurs for Elverum, med blant annet stor satsing på offentlig pleie- og helsetjeneste. Nå falt altså det politiske prosjektet, og det er vi veldig skuffet over nå.