Hopp til innhold

Kvinnerevolusjon i Hedmarks-politikken

EIDSKOG (NRK): Nesten halvparten av ordførerene i Hedmark er kvinner. Det gjør Hedmark blant de beste i landet på området.

Kamilla Thue

KVINNEORDFØRER: Kamilla Thue er stolt over å være den første valgte kvinnelige ordføreren i Eidskog. Hun er en av ti kvinnelige ordførere i Hedmark etter årets valg.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

På landsbasis er rundt 25 prosent av ordførerne kvinner etter høstens kommunevalg, en liten økning sammenlignet med valget for fire år siden.

I Hedmark har det imidlertid strømmet på med kvinnelige ordførere.

Hedmark har etter høstens valg 10 kvinnelige ordførere – nesten en dobling sammenlignet med forrige periode. Med det er Hedmark blant de fylkene som har aller flest kvinnelige ordførere, med 45 prosent.

Valg Hedmark 2015

Veldig stolt

En av Hedmarks-kvinnene som inntar ordførerstolen, er 38 år gamle Kamilla Thue, ny ordfører i Eidskog. NRK møter henne idet hun får overrakt den berømte ordførerklubba.

– Jeg er veldig stolt av å være den første valgte kvinnelige ordføreren i Eidskog. Vi har jo hatt en kvinnelig ordfører før, men hun tok jo over da ordfører Ingvar Skulstad kom på Stortinget, sier Thue.

Selv om jobben som ordfører er ny for henne er hun godt kjent med politikk:

– Jeg er jo kjent her, jeg har sittet her i kommunestyresalen i 12 år. Men nå skal jeg innta ordførerstolen, det blir en spennende og ny rolle!

Kamilla Thue

ORDFØRERSKIFTE: Knut Gustav Woie gir ordførerklubba og -kontoret til Kamilla Thue. Ordførerskiftet i Eidskog er et faktum.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Viktig for likestilling i maktposisjoner

Frøydis Sund, som er rådgiver ved likestillingssenteret, gleder seg over utviklingen.

– Det er kjempebra, og tallene er betydelig høyere enn landssnittet. Så det her er gledelig og gøy.

Mange kommuner og partier har i flere år hatt opplegg for å rekruttere kvinner til politikken, og det er vanskelig å si hva årsaken til at så mange kommuner i Hedmark har fått kvinnelige ordførere, mener Sund.

Men uansett årsak mener hun det er svært viktig at kvinnene får slike posisjoner:

– Flere ordførere sitter nå i andre eller tredje perioden, og så har det kommet flotte nye ordførere i tillegg. Det er kjempeviktig å ha gode kvinnelige ordførere for å få likestilling i maktposisjonene, og for å ha gode forbilder for unge politikere.

Lise Selnes, Ap, Nord-Odal

RØRT: Lise Selnes, Ap-ordfører i Nord-Odal, syns det er rørende at kvinner erobrer ordførerstoler i stort antall i Hedmark.

Foto: Privat

– Blir litt rørt

Blant de kvinnelige ordførerene som er blitt valgt for en ny periode er Lise Selnes i Nord-Odal kommune. Hun gleder seg over at stadig flere kvinner blir ordførere:

– Jeg blir nesten litt rørt jeg. Det viser at vi har mange kvinner i Hedmark som ønsker å ta ansvar og gå inn i maktposisjoner, og forandre politikken.

Og hun tror at fin blanding av dyktige menn og kvinner er det som skal til:

– Det er ikke mannfolkene som har den evige sannheten i seg til å få til det som skal til, jeg tror det er en blanding av kvinner og menn som skal til for at Hedmark kan snu skuta, og ta styring i det grønne skiftet.

I Oppland har seks kommuner kvinnelig ordfører etter valget – noe som utgjør 23 prosent av kommunene i Oppland.

Ordførerkart Hedmark og Oppland

Flere saker fra Innlandet