Demente sykler seg til bedre hukommelse

Personer med demens ved Linåkertunet bo- og servicesenter i Fåvang skal få tilbake hukommelsen, takket være en unik spesialsykkel. – Livskvaliteten øker, sier forsker.

Synnøve Svendsen sitter på den spesiallagde ergometersykkelen. På skjermen foran seg ser hun Fåvang.

HJELPEMIDDEL: Synnøve Svendsen sykler på den spesiallagde ergometersykkelen. Foran seg har hun en film av Fåvang sentrum. Dette skal hjelpe demente å huske, ifølge Linåkertunet bo- og servicesenter i Fåvang.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Synnøve Svendsen fra Fåvang tråkker ivrig på Linåkertunet bo- og servicesenters nye spesiallagde ergometersykkel. Foran seg, på en stor skjerm, kan hun se sju-åtte forskjellige sykkelturer som er filma i Fåvang og Lillehammer.

– Jeg tror jeg kommer til å sykle mye fremover, gliser hun.

Britt Karen Hagen

FORNØYD: Avdelingsleder ved Linåkertunet, Britt Karen Hagen, merker positiv effekt av sykkelen på beboerne.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Ideen stammer fra Bergen, og som eneste institusjon på Østlandet, vil Linåkertunet forsøke å bedre livskvaliteten blant personer med demens, ved hjelp av sykkelturer i kjent terreng.

– Vi ser at de kjenner seg igjen på stiene som vises på skjermen. De kommenterer steder og i en liten stund kan de komme ut fra Linåkertunet, sier avdelingsleder Britt Karen Hagen.

Fysisk aktivitet påvirker hjernen

Bo- og servicesenteret i Fåvang har hatt sykkelen i hus siden juni, mens filmene fra nærområdet ble spilt av for første gang for en uke siden. I tillegg til at de demente husker tilbake til ungdommen, byr sykkelen på flere andre helsegevinster.

– Vi ser at de blir roligere av å være i fysisk aktivitet. De blir mindre aggressive og får bedre døgnrytme. I tillegg blir ernæringen bedre av at de er i aktivitet, sier Hagen.

Hun får støtte av Karin Hesseberg, doktorgradsstipendiat innen helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Fysisk aktivitet påvirker hjernen vår positivt. Både når det gjelder blodsirkulasjon, men også det som går på nervesimulering. Det ser ut til at man til en viss grad kan unngå at hjernen blir degenerert ved fysisk aktivitet, sier hun.

Hesseberg påpeker også at treningen har positiv innvirkning på humøret til beboerne og kan påvirke hvordan de responderer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Synnøve Svendsen

GODT BRUKT: Sykkelen og filmene fra nærområdet er, etter bare én uke, blitt svært populær blant de 32 beboerne på Linåkertunet bo- og servicesenter. Her er Synnøve Svendsen i aksjon.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Sitter for mye stille

I tillegg til bildene fra nærområdet, spiller sykkelen musikk fra tidligere epoker. Også det er tenkt å ha positiv effekt på hukommelsen hos de 32 beboerne ved Linåkertunet. Selv er ikke Svendsen dement, men hun setter stor pris på det nye treningsapparatet.

– Du får igjen både varme og kraft i kroppen. Du blir også sterkere i hendene og føttene, kommenterer hun.

Også Liv Anita Brekke, veileder ved Demenslinja hos Nasjonalforeningen for folkehelsen, er positiv til prosjektet.

– Som interesseorganisasjon får vi mange tilbakemeldinger på at det er for lite fysisk aktivitet blant personer med demens på sykehjemmene rundt om i landet. Man sitter stille altfor mye, sier hun.

Mener minnene kommer tilbake

Selve sykkelen kosta nærmere 50 000 kroner, mens filmene og teknikken sørger for at hele apparatet koster rundt 80 000 kroner. Det er finansiert av pårørendeforeninga Aldersheimens venner og de kunne ikke vært mer fornøyd med gava de nå har gitt Linåkertunet.

Øyvind Myhrsveen

GLAD: Leder i pårørendeforeninga, Øyvind Myhrsveen, er strålende fornøyd med den nye sykkelen han har gitt i gave til Linåkertunet.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

– Ei av damene som bruke den tidligere i dag sykla innover setervegen sin. De kjenner seg igjen, det er tydelig å se. Det de har opplevd før, det kommer tilbake, sier leder Øyvind Myhrsveen.

Han er skråsikker på at sykkelen kommer til å bety mye for de demente ved bo- og servicesenteret.

– Vi ser effekten allerede, etter bare én uke, hevder han.