Hopp til innhold

Vil du fortelle Rondane-historier sammen med NRK?

I år er det 50 år siden Rondane ble en nasjonalpark. Vi i NRK ønsker at det er folket, som skal tegne bildet av livet i Rondane i jubileumsåret.

I år er det 50 år siden Rondane ble en nasjonalpark. Vi i NRK ønsker at det er folket, som skal tegne bildet av livet i Rondane i jubileumsåret.

Reporter Arne Sørenes.

Rondane nasjonalpark ble opprettet i 1962 som den første i Norge. Sammen med dere vil vi i år samle og dele både bilder og historier som har funnet sted i fjellene.

Hva har du opplevd der gjennom årene? Og – om du er 10, 20, 50 eller 90 år – hva har endret seg den tiden du har vært der?

Rondane før og nå

Enten du er vandrer eller vertinne, fotograf eller forsker, turfører eller kaffeturist, jeger eller sommerhjelp, så er det kanskje akkurat dine bilder og din opplevelse som skal til for å få bildet komplett.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rondane i horisonten

Rondane i horisonten. Send oss dine bilder fra Rondane.

Foto: Mette Walmsnæss, Åsta

Kanskje vet du om en kjærlighetshistorie som startet der? En tur som ble dramatisk? En kafferast du aldri glemmer? En hytte som alltid er i hjertet ditt?

Ung flørt ved elva?

Ung flørt ved Høvringsåa i 1919

Foto: Private bilder innsendt av Ola Sveen

Og fjellfolk, vi har en utfordring til dere, og en mulighet til å leke litt. Vi ber dere nemlig om å ta opp igjen gamle motiver slik de ser ut i dag. Hvor likt kan du klare å få et gammelt og et nytt bilde?

Peisestuefest i Rondane i mellomkrigstiden

Hvem er disse festglade i fjellheimen?

Kanskje er det mulig å samle familien rundt den samme peisen eller den samme varme kaffe-Larsen, eller ta bilde av vertinna på samme sted som hun stod sist du tok bilde av henne eller hennes forgjenger, eller vise frem en stolt toppbestiger på samme sted 30 år etterpå?

Folkets historier om Rondane

Litt blå Rondane i bakgrunnen

Litt blå Rondane i bakgrunnen.

Foto: Mette Brandsgård, Folldal

Dette er ikke det letteste vi har bedt publikum om, men vi tror dere er sporty nok til å ta utfordringen, både i bygd og by. Da får vi vist frem folkets historier om Rondane til hele Norge.

Du sender dine gamle og refotograferte motiver til: rondane@nrk.no

Skriv litt om bildene du sender. Vi lover å presentere så mange som mulig av bildene på en flott måte.

Noen innsendte bidrag vil bli egne historier på nettsidene til NRK, mens noen også vil havne på NRK Østnytt og i Norge Rundt, og i NRK Hedmark og Opplands radiosendinger gjennom sommeren og høsten.