Hopp til innhold

Grimsdalshytta før og nå

Grimsdalshytta er en av de tre hyttene til Den Norske Turistforening i Rondane. Her kan du se noen av forandringene som har skjedd i området.

Det var arkitekt Berner som var mannen bak den første grimsdalshytta. Den sto klar i 1924 og det eldste av disse bildene ble tatt enten på slutten av 20-tallet eller på begynnelsen av 30-tallet.

– Det var helt vanlig at store hesteflokker gikk på beite her om sommeren. Det gjør de fortsatt, men ikke så mange, sier en av bestyrerne på hytta i dag, Guri Baukhol Ruste.

Det var Hans Bjørnskog som var bestyrer på hytta og låven hans står den dag i dag. Kyrne ble ført dit for melking hver dag og hytta var på den måten selvforsynt med melk.

– Vi ser jo også at vegetasjonen har forandra seg ganske mye. Det kommer nok av at vi ikke nyttegjør oss så mye av det naturen har å by på lenger, sier Ruste.

I alle fall fram til 1938 var det også vintersetring i området. Det var lettere å bringe dyra til seters enn å ta med fôret ned til bygda.

– Det finnes et bilde tatt i 1928 der Thor Heyerdahl og Edvard Barth satt ved hytta. I bakgrunnen er det snø og en flokk med geiter, sier Ruste.

Fikk ikke hugge bjørk

Det andre bildet er tatt en gang etter 1954. Folldalshuset som kom fra gården Grimsbu i Folldal ble flytta til Grimsdalen det året.

– Ute på tunet ser vi daværende bestyrer, Hans Bjørnskog. Han var bestyrer sammen med søstra si i imponerende 44 år. Og vi må huske at det ikke var så lett da som det er nå. Alt som kulle inn hit måtte kjøres inn med hest sier Ruste.

Også på disse to bildene kan vi se på den endrede vegetasjonen. Guri Ruste har også noen tanker om hvorfor trebeltet har klatret såpass langt oppover fjellsida.

– Tidligere var det restriksjoner på hvor mye ved det var lov til å hugge. Det gikk med mye bjørk til ystinga, men når det ble slutt på ysting på setrene, fikk bjørka vokse fritt, sier hun.

Det er bygd på hytta ganske mye fra 1954. Hytta, slik den står i dag, ble gjort ferdig i 2008 og det er 54 sengeplasser.

Flere saker fra Innlandet