Hopp til innhold

Bygger flomvoll ved E6

Nivået i Lågen har nå steget så mye at det natt til søndag ble satt i gang arbeid med å bygge en flomvoll langs E6 på Fåvang. Vegen er fortsatt åpen.

Flomvoll langs E6

I Ringebu er det så mye vann at kommunen er fullt forberedt på ødeleggende flom. Vannstanden i Lågen er fortsatt stigende. Denne vollen ble bygget i natt for om mulig å holde E6 åpen.

Foto: John Ole Sørsveen, Ringebu kommune

E6 er foreløpig ikke stengt, og trafikken går tilnærmet som normalt, skriver Ringebu kommune i en pressemelding.

Mesta dirigerer trafikken forbi stedet. Ringebu kommune har hatt ansatte på stedet hele natten.

Det opplyses nå om at Lågen har sunket én cm siden klokka 09.00, men det er ventet store mengder regn i området rundt Fåvang og Ringebu søndag ettermiddag og kveld, ifølge yr.no.

– Vi tror ikke regnet som er meldt vil få stort utslag i Lågen. Hadde det vært sideelver som hadde vært problemet hadde vi vært mer bekymret, sier Britt Åse Høyesveen, leder i krisestaben i Ringebu kommune.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

E6 Fåvang, flomvoll, flom 2014

I Ringebu er det så mye vann at kommunen er fullt forberedt på ødeleggende flom. Vannstanden i Lågen er fortsatt stigende. Denne vollen ble bygget i natt for om mulig å holde E6 åpen.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Flomvoll og oversvømte hytter

Men hovedelva Lågen har gått langt over sine bredder, og kom faretrunde nær E6 i nattestimene natt til søndag. Kriseteamet i Ringebu kommune tok derfor affære, og tok i samarbeid med Statens Vegvesen en avgjørelse om å bygge en flomvoll mellom veien og elva.

– Ved avkjøringsrampa ved Fåvang i sørgående felt ble det laget en flomforebygging i natt. Det er en flomvoll av masse, utført av entreprenører vi hadde i beredskap. Selve E6'en er helt åpen, sier Høyesveen, som er stedfortreder for rådmann Per H. Lervåg.

Høyesveen forklarer at på Elstad camping i Ringebu har vannet nådd noen av hyttene, og mange jorder er oversvømt.

– På Fåvang er det i tillegg bygget en liten voll ved Åttekanten, det er eier som har satt i gang bygging av denne. Vi observerer stigningen på Lågen kontinuerlig og har lokale målinger, forklarer Høyesveen.

Erik Odlo

Erik Odlo, ordfører i Ringebu, sier de føler seg maktesløse i mot vannmassene. Store jordbruksarealer står nå under vann i kommunen. Her står Odlo på Elstad camping, som også har fått vann over store deler av området.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Føler oss maktesløse

Ordfører i Ringebu, Erik Odlo, sier at de nå har vi kontroll på det de kan ha kontroll på.

– Men vi føler oss maktesløse mot vannet. Ringebu er tradisjonelt utsatt for den såkalt stille flommen, altså når Lågen begynner å gå utover sine bredder, sier han.

Kommunen satte ned krisestab allerede lørdag klokken 0730, og det jobbes fortløpende for å innhente målinger og prognoser rundt utviklingen i Lågen.

Saken oppdateres!

Vannet går helt opp til E6

VIDEO: Slik så det ut på Fåvang natt til søndag. Vannet går helt opp til veikanten. Foto: Ruth Barsten