Hopp til innhold

Brannvesenet tar selvkritikk etter siloeksplosjon

Brannsjef innrømmer at han feilvurderte brannen i siloanlegget på Lena der to brannmenn og to fabrikkansatte ble skadet.

lena

EKSPLOSJONSARTET BRANN: Det brøt ut en støveksplosjon inne i en kornsilo på Lena tirsdag morgen etter at det dagen før hadde brent på samme sted. Brannvesenet ga først uttrykk for at de hadde kontroll på situasjonen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi ser i ettertid at det ble gjort en feilvurdering. Vi så ikke denne komme, sier brannsjef i Østre Toten kommune, Bård Henriksen.

Mandag ble lokalt brannvesen tilkalt da det brøt ut ulmebrann i den 45 meter høye kornsiloen til Felleskjøpet Agri på Lena. Etter å ha tømt siloen for innhold oppstod det natt til tirsdag en støveksplosjon. Fire personer ble skadet, deriblant to av brannvesenets ansatte.

– Vi mener vi hadde kontroll på situasjonen hele tiden og det ble gjort sikkerhetsvurderinger, forteller brannsjefen.

Undersøker hendelsen

Store brannstyrker ble kalt inn for å slukke brannen. Flere naboer måtte evakueres og et område på over 100 meter ble sperret av rundt brannstedet. Lenge var det fare for nye eksplosjoner. Først etter halvannet døgn ble den slukket.

Bård Henriksen

TAR SELVKRITIKK: Bård Henriksen sier han som brannsjef tar ansvaret for det som skjedde.

Foto: Terje Hong / NRK

Både politiet og arbeidstilsynet etterforsker nå brannen på grunn av omstendighetene. De startet onsdag hver sine undersøkelser for å kartlegge hendelsesforløpet.

Brannsjefen tar selvkritikk for at både hans eget personell og ansatte ved siloen ble skadd.

– Det må jeg som brannsjef ta på meg. Jeg har ansvar for at vi ikke får skade på personell, sier Henriksen.

T94TMTCfl8M

OVERVÅKER: Alle nødetatene rykket ut til brannen. Et politihelikopter fløy over siloen for å skaffe oversikt over situasjonen tirsdag formiddag.

Foto: Jon Olav Andersen/Totens Blad / NTB

Brannårsaken uklar

Kornsiloen er fortsatt stengt etter hendelsen.

– Vi jobber med å få oversikt over leveranser ettersom Lena er vår hovedleverandør på økologisk kraftfor, har Eirik Fotland i Felleskjøpet tidligere opplyst til NRK.

Selve brannårsaken er ikke fastslått. Etter det NRK kjenner til skal det ha vært biprodukter fra produksjon av solsikkeolje inne i siloen.

lena

VANSKELIG SLUKNINGSARBEID: Brannvesenet skar hull i den 45 meter høye siloen for å få oversikt over brannen innvendig. Brannsjefen beskriver slukningsarbeidet som krevende.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet