Hopp til innhold

Delvis kontroll på silobrann i Østre Toten

ØSTRE TOTEN (NRK): Tre personer ble sendt til sykehus etter en brann i Felleskjøpet Agri sitt siloanlegg på Lena i dag tidlig.

Brann i silo på Lena.

DRAMATISK BRANN I SILO: Brannfolk fra flere distrikter deltar i slokkingen på Lena i Østre Toten.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Mandag begynte det å brenne i en silo på Lena på Østre Toten i Innlandet. Inne i siloen var det biprodukter fra produksjon av solsikkeolje.

I ettertid har ansatte ved fabrikken og brannvesenet drevet med etterarbeid på stedet, men rundt klokken 5 i natt startet en eksplosjonsartet brann i det som var tatt ut av siloen.

De evakuerte i nabolaget fikk flytte tilbake rundt klokka 16. Det var lenge fare for støveksplosjon, og området var sperra av.

lena

ÅPNER VEGGEN: Brannvesenet er både inni selve bygningen og utenfor med lift for å prøve å slukke brannen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Alvorlig skadd

– En person er til dels alvorlig skadd, og de to andre har moderate skader. Disse tre er kjørt til sykehuset i Gjøvik. Den fjerde er kjørt til legevakt, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Løberg i Sykehuset Innlandet.

– Dette dreier seg om brannskader og fallskader, forteller Haagen Løvseth, som er operasjonsleder i Innlandet politidistrikt. To av dem er brannfolk, og de to andre er ansatte.

Pål Gjestvang

Innsatsleder Pål Gjestvang.

Foto: Terje Hong / NRK

– Status nå er at det ikke er kontroll på brannen. Det brenner over flere etasjer i siloen og vi har store brannmannskaper på stedet, fortalte Løvseth tidligere i dag.

Det ble også rekvirert et politihelikopter for å få oversikt over det høye bygget.

– Det er en viss fare for støveksplosjon i bygget, sa politiets innsatsleder på stedet, Pål Gjestvang.

Flere husstander evakuert

Det ble opprettet en sikkerhetssone på 100 meter rundt brannstedet, og to husstander med til sammen tre personer ble evakuert.

NRK fikk så vidt kontakt med bedriftens brannvernleder, Jan Haugen, mens han jobbet inne i bygget.

Brannvernlederen bekrefter at det tok fyr i solsikkekaker. Dette er solsikkefrø der oljen er fjernet, slik at det kan brukes som proteinkilde til økologisk kraftfor.

Bård Henriksen

STORE UTFORDRINGER: Brannsjef i Østre Toten, Bård Henriksen.

Foto: Terje Hong / NRK

Brannsjef Bård Henriksen i Østre Toten sier at det største problemet var å komme til på steder i bygningen der det brant.

– Det er hulrom mellom ny og gammel bygningsmasse, og her er det vanskelig å komme til. Så lenge vi ikke har full kontroll over brannen, er det eksplosjonsfare, sa Henriksen tidligere på dagen.

– Andre anlegg kan overta produksjon

Kommunikasjonsrådgiver i Felleskjøpet Agri, Eirik Fotland, sa at sikkerhetssonen får store konsekvenser for bedriften.

– Vi får ikke levert eller produsert økologisk kraftfor, og vi vurderer fortløpende om andre anlegg hos oss kan overta denne delen av virksomheten inntil videre, sa Fotland.

Laster Twitter-innhold

Både brannfolk og ansatte ved siloen har siden mandag ettermiddag jobbet med den første brannet, før det i natt altså begynte å brenne på nytt.

Det tok da fyr i det som ble tatt ut av siloen, og forløpet her ble ganske eksplosjonsartet.

Eksplosjonsartet brann på Lena

AVSPERRET: Et område på 100 meters omkrets er sperret av rundt fabrikken.

Foto: Eirik Gard Endal / NRK

Har eksplodert før

Fabrikksjef Petter Gryttenholm fortalte mandag kveld til Oppland Arbeiderblad at det ikke var tekniske eller elektriske installasjoner i siloen som kan ha forårsaket den første brannen.

– Dette er svært uvanlig med brann i denne typen produkt, og er ikke noe vi er vant til med norske produkter i hvert fall. Men i 1966 eksploderte det her etter at tilsvarende produkt fra bomullsfrø selvantente, sa fabrikksjefen.

Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med Gryttenholm tirsdag.

Brann på Lena i Østre Toten.

REDNINGSARBEID: Brannvesenet bruker en stor lift for å komme til ved det store bygget til Felleskjøpet på Lena i Østre Toten.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet

Knivstikking Lillehammer, 12. juni 2024

Leiter etter gjerningsperson etter valdshending med kniv

Jo Christian Jordet

Vil ha forvaringsdømt tilbake i fengsel