Ny bok kaster nytt lys over Edvard Munchs barndom i Løten

En ny bok om Edvard Munchs barndom i Løten kaster nytt lys over den verdenskjente kunstneren. Munch var en mer mangfoldig kunstner enn mange er klar over.

Forfatter Åse Krogsrud

Forfatter Åse Krogsrud mener det kommer fram mye nytt om Edvard Munchs barndom i Løten i boka «Edvard Munchs Engelhaug».

Foto: Stein S. Eide / NRK

Det er forfatter Åse Krogsrud som har skrevet boka om Edvard Munch. Hun er ferdig med manuset, og boka kommer ut i desember. Boka har fått tittelen «Edvard Munchs Engelhaug».

Ikke bare elendighet

Edvard Munch som barn

Edvard Munch som barn.

Foto: Privat

Hun mener boka inneholder mye nytt om kunstneren, som ble født i Løten.

– Det er mye nytt. Da jeg begynte hadde jeg det inntrykket, som mange andre har, at barndommens hans var veldig traurig og trist. Og at den inneholdt mye sykdom, død og problemer. Jeg ble veldig overrasket over å finne at det var egentlig mange lykkestunder også, sier Krogsrud.

Edvard Munch ble født på gården Engelaug i Løten. Han kalte gården for «Engelhaug», fordi menneskene der var så gode og elskelige, skriver han i brev.

– Løten er en av plassene Edvard hadde et godt forhold til hele livet, sier prosjektleder for Munch-jubileet i Løten, Kjersti Sandvik.

En bok presset seg fram

Hun forteller at de visste lite om Munchs barndom i Løten, derfor begynte de å grave i biblioteket på Munch-museet.

– Her fant vi veldig mye. Det ble så mye at det presset seg fram en bok.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tegning laget av Edvard Munch som barn

Tegning laget av Edvard Munch som barn.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Boka inneholder også publiserte tegninger fra Løten, Hedmarken og Elverum, som ikke er publisert tidligere. Disse tegnet han, mens han tilbrakte sommerferier i Løten.

– Dette er blant annet tegninger som han tegnet når han var 11 år. Faren hans var veldig god til å fortelle. Han var veldig opptatt av indianere og spøkelser. Og da satt barna under parafinlampene og tegnet til det han fortalte, sier forfatter Krogsrud.

En trygg barndom

Løten kommune har stått for produksjonen av boka, og Norsk kulturråd har støttet økonomisk. Prosjektleder Sandvik mener Munchs forhold til Løten er viktig for å forstå hans kunst.

– Det er veldig mye fokus på angst, død og nerver. Det er veldig mye dramatikk knyttet til Edvard Munch. Dette er en helt annen side, og den er viktig. Han hadde også med seg dette. Han hadde sterke familiebånd. Det trygge og gode fra barndommen hadde han med seg hele tiden, sjøl om det ikke kommer fram i særlig grad ellers, sier Sandvik.

Engelaug

Munch ble født på gården Engelaug i Løten.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Munch opplevde også triste ting i sin barndom. Han mistet sin mor da han var fem år gammel. Og storesøsteren døde da hun var 15 år.

– Moren, Laura Munch, døde av tuberkulose. Faren hadde sine problemer, men det var også mye gleder, sier Krogsrud.

Bok om barndommen

I forbindelse med Edvard Munchs 150 års jubileum neste år vil det kommer flere nye bøker. Forfatter Krogsrud mener denne boka vil kaste nytt lys over den internasjonalt kjente kunstneren.

– Det kommer fram nye sider som ikke har kommet så mye fram. Det er lagt lite vekt på hans barndom og oppvekst i det som er skrevet tidligere. Det har vært mer konsentrert om hans voksne liv.

Boka, som gis ut på osloforlaget Orfeus publishing, skal lanseres 12. desember. 149 år etter at han ble født i Løten. Den vel 150 sider store kunstboka skal etter planen distribueres til alle landets bokhandlere i høst.

– Han fortjener at det vises flere sider av ham. Han var en mer mangfoldig kunstner enn mange er klar over. Mange kjenner bare maleriet Skrik, og det kan jo gi en litt forvrengt bilde av hva slags person han egentlig var, sier Sandvik.