Hopp til innhold

Lite Munch for de minste

Det finnes knapt bøker for barn om Edvard Munch. En ny forfatterutdanning kan være løsningen, mener Norsk barnebokinstitutt.

Video Han vil selge Munchs "Skrik"

Skal du lære barna dine om Edvard Munch, får du ikke mye hjelp fra norsk sakprosa. Det finnes knapt bøker om Munch på norsk for barn og unge.

Foto: Nyhetsspiller

Bokomslag, Den lille penselen

«Den lille penselen» handler om et liten pensel i Edvard Munchs skap. Han blir ertet av de større malerpenslene, men, hevnen er søt ...

Foto: Illustrasjon: Thore Hansen / Cappelen Damm
Trond Andreassen

Trond Andreassen

Edvard Munch har nettopp blitt et av de dyreste maleriene solgt på auksjon noensinne og interessen for den norske kunstneren er enorm. Munch-utstillingen i Paris skapte publikumsrekord i fjor, og ved Munch-museet i Oslo strømmer publikum til for å studere kunstnerens arbeid på nært hold.

Skal du lese deg opp på Norges nasjonalskatt Edvard Munch finnes det utallige bøker å ta av. Men, skal du lære poden norsk kunsthistorie, er det lite lesestoff å hente.

– Det skrives ikke mye norsk faglitteratur for barn. Dette er en sjanger som trenger mer offentlig oppmerksomhet og også mer solide støtteordninger, sier Kristin Ørjasæter, som er direktør for Norsk barnebokinstitutt.

Kun to barnebøker om Edvard Munch

To bøker er det skrevet for de helt små barna om Edvard Munch: «Den lille penselen» er skrevet av Bjørn F. Rørvik og illustrert av Thore Hansen. En fantasifull historie, om penselen som bidro til at «Skrik» ble til.

– Barne- og ungdomsbokutgivelser har økt utrolig mye i alle kategorier utenom faglitteratur de siste 10 år. Jeg tror det handler om at det har vært mye sterkere støtteordninger på de andre bokordningen, sier Ørjasæter.

Boka «Munch for barn» av Marit Lande er et alternativ for barn fra femårsalderen. Den formidler historien om Edvard Munchs liv og kunst på en måte barna lett forstår.

Fagfolk kan ikke skrive for barn

Heller ikke mange bøker om Munch for ungdommen er å finne. Nå vil Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) og Norsk barnebokinstitutt i samarbeid starte en utdanning for de som vil skrive sakprosa for barn og ungdom.

– Faglitteratur skrives ofte av fagfolk, de er ikke vant til å skrive for barn og unge. De klarer kanskje ikke alltid å finne en stemme som treffer dem de vil nå. Det er ganske langt fra det å være journalist, forsker og fagspesialist til å henvende seg til barn, sier Ørjasæter.

Vil ha mer saksprosa med ny utdanning

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening har avsatt 750.000 kroner til utdannelsen, som de første tre år er en prøveordning. Generalsekretær Trond Andreassen håper nå på økt kvalitet i norsk saksprosa for barn.

– Som forfatterorganisasjon mener vi at det er viktig å bidra til at forfattere blir interessert i å skrive sakprosa for barn. Barn og unge skal ikke avspises med oversatte bøker fra andre språk, og det er viktig for oss at det skrives norsk sakprosa for barn og unge av høy kvalitet, sier generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Trond Andreassen til Bok og samfunn.

I tillegg har Norsk kulturråd bevilget 250.000 kroner til det første studieåret.

Lite Munch også for ungdommen

Tor Fredtheim har skrevet «Grüners grønne hage», som er en ungdomsroman om Munch. Stein Erik Lund har skrevet «Biografien om Edvard Munch», som er en fagbok for barn og unge. Og flere bøker finnes ikke på norsk om Edvard Munch for ungdommen.

– Det trengs fokus på hvordan man skriver for barn og dessuten en utvidet støtteordning. Men også tiltak som gjør at fagpersoner tør gå i gang med slike prosjekt. Dette kan den nye utdanningen kanskje bidra til.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK