Hopp til innhold

«Skrik» solgt for 120 millioner dollar

NEW YORK/OSLO (NRK.no): Edvard Munchs «Skrik» ble det dyreste maleriet solgt på auksjon noensinne.

Video ffe05fb9-6b48-4cf7-9bb3-4b81fd2032ea.jpg

«Skrik» solgt for 689 millioner kroner

Anders Tvegård (USA)

– Og nå til et stort øyeblikk, sa auksjonarius da budrunden på Edvard Munchs «Skrik» ble startet på auksjonshuset Sotherby's i New York i natt.

Budene haglet etter at runden ble startet på 40 millioner dollar. Vinnerbudet var på hele 107 millioner dollar. Dermed ble kunstverket det dyreste maleriet som er solgt på en auksjon noensinne.

Totalprisen på kunstverket blir imidlertid 119,9 millioner dollar, da markedsprisen også inkluderer provisjon for salget. Omregnet til norske kroner, blir dette med dagens kurs svimlende 689 millioner.

Den tidligere prisrekorden for malerier solgt på auksjon ble satt under vårauksjonen på Christie's i New York for to år siden, da Pablo Picassos «Nu au Plateau de Sculpteur» (Naken, grønne blader og byste) ble solgt for 106,5 millioner dollar (610 millioner kroner)

Det er foreløpig ukjent hvem som har punget ut for det verdenskjente kunstverket.

Olsen fornøyd

– Jeg er fornøyd med salget, sa Petter Olsen på pressekonferansen like etter at maleriet hans var solgt som som verdens dyreste bilde.

Olsen som nå kan innkassere 615 millioner kroner, sier han håper publisiteten som blir skapt ved dette salget, fører til økt interesse for Munchs arbeid og økt interesse for det viktige budskapet han mener bildet har.

– Fortsatt vil Munch komme til å spille en betydelig rolle i mitt liv, og med mitt eget Munch-prosjekt kommer jeg til å fokusere på livet og kjærligheten, understreket Olsen. På hjertet hadde et miljøutspill om at verden går under dersom vi ikke gjør noe med planeten vi lever på.

Video 778e0166-64a8-4385-b1d4-7a1c894ac15c.jpg

Petter Olsen fornøyd med salget av «Skrik»

Stor interesse

Edvard Munchs «Skrik» regnes av mange som ett av kunstverdenens fremste trofeer. Munch malte i alt fire versjoner av «Skrik», og pastellen som gikk under hammeren i natt, er det eneste i privat eie. De tre andre eies av museer i Norge og er utstilt på Munch-museet og i Nasjonalgalleriet i Oslo.

Da budrundene startet klokka ett i natt norsk tid, fulgte en hel verden av kunstinteresserte med. «Skrik» var nummer 20 på listen over gjenstander som ble auksjonert bort denne ettermiddagen i New York.

Maleriet ble etterfulgt av fem andre oljemalerier av Edvard Munch som var verdsatt til mellom ni og 42 millioner kroner.

LES: Auksjonen har startet i New York

Anonym Picassokjøper

Prisrekorden for malerier solgt på auksjon ble satt under vårauksjonen på Christie's i New York for to år siden, da Pablo Picassos «Nu au Plateau de Sculpteur» (Naken, grønne blader og byste) ble solgt for 106,5 millioner dollar (610 millioner kroner). Kjøperen av Picassos mesterverk var anonym. Det dyreste Munch-maleriet som er solgt er en versjon av «Vampyr», som gikk for 250 millioner kroner i 2009, også det på auksjonshuset Sotheby’s.

Verdens dyreste maleri er imidlertid av Paul Cézanne, og det ble
kjøpt privat av kongefamilien i Qatar i fjor for hele 250 millioner dollar.

– En fantastisk kveld

Svein Olav Henrichsen, Munchmuseet

Direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen er strålende fornøyd med auksjonen. – Dette var en fantastisk kveld, sier han til NRK. – Nå kommer gjestene til Oslo. Munch er blitt enda bedre kjent i verden, og neste år er det jubileum. Denne interessen vil vi utnytte, sier Henrichsen.

NETT-TV: Munch-museets direktør hadde store forventninger til nattens auksjon

Video Store forventninger til nattens salg av «Skrik»

Store forventninger til nattens salg av «Skrik»

– Helt strålende

Knut Forsberg hos Blomquist

Knut Forsberg hos Blomquist

Knut Forsberg hos Blomquist stemmer i: – En strålende kveld og en fantastisk rekord! Han gleder seg over å konstatere at norsk kunst nå er dyrest i verden.

Shippingarving

Selger av Skrik-maleriet er den norske shippingarvingen Petter Olsen, lillebroren til Fred. Olsen. Det har vært i forretningsmannen Petter Olsens og hans families eie i over 70 år. Olsen sier han har valgt å selge bildet for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten i Vestby kommune.

Kulturstrøm

  • «Motståndaren» blir svensk Oscar-kandidat

    Filmen om en bekymret, iransk bryter er Sveriges Oscar-kandidat.

    – Det er litt uvirkelig, sier regissør av «Motståndaren», Milad Alami til TT om at den svenske Oscar-komiteen valgte hans film foran blant annet Lukas Moodysons «Tilsammans 99».

    Allerede er hans film valgt ut som svensk kandidat til Nordisk råds filmpris, som deles ut i oktober.