Hopp til innhold

Baasmo blir kronprins Olav

Anders Baasmo Christiansen skal spille kronprins Olav i den kommende storfilmen «Kongens Nei», som skal regisseres av Erik Poppe.

Baasmo Christiansen

Her er et bilde av Anders Baasmo Christiansen som Olav, i filmprodusentenes prospektmappe for filmen som på engelsk heter The King's Choice

Foto: Bilde fra prosjektmappa til "Kings Choice" /

Det har lenge vært kjent at produsentene bak krigsfilmen «Kongens Nei» har ønsket seg Anders Baasmo Christiansen i rollen som kronprins Olav.

På filmfestivalen «Movies on War» i Elverum nå i helga avslørte regissør Erik Poppe at kun formaliteter gjenstår før Baasmo Christiansen er klar til å skrive under kontrakt.

Dansk storskuespiller som Haakon

Poppe mener skuespilleren fra Hamar er perfekt i rollen som den unge og opprørske kronprinsen. Den danske skuespilleren Jesper Christensen, kjent fra blant annet Arven, Drapet, Tolken og Lars Triers kommende Nymphomaniac, skal spille Haakon, kongen som er en sentral skikkelse i norsk krigshistorie.

– Det rare er at jeg har sluttet å bruke begrepet Kongen, for meg er han nå bare Haakon. Han er en person som jeg graver og graver og graver i for å få så mye kjøtt på beinet til hans karakter som mulig, for å vite hvordan han var, sier Poppe.

Filmen, som har opptaksstart i mai neste år, tar for seg dramaet i aprildagene i 1940, da Kong Haakon måtte bestemme om Norge skulle kapitulere for nazistene, eller svare nei til kapitulasjon.

Menneskelig drama

Nils Poppe

Regissør Erik Poppe starter filminga av 'Kongens Nei' i mai, fortalte han under filmfestivalen 'Movies on War' i Elverum

Foto: Torunn Myhre / NRK

Kongen fikk etter hvert støtte av regjeringen i å si nei til å godta Qusling som ny statsminister. Det ble nedfelt i den såkalte Elverumsfullmakten. Kongens aktive motstand var viktig for det endelige resultatet.

– Ja, tenk deg det. Vi har ikke hatt en konge i Norge på nesten 1000 år, og ingen har lært han å være konge. Og så er spørsmålet hvordan han skal løse dette her. Han står der, og så raser alt sammen rundt ham. Han må etter beste evne forsøke og løse det. Han har en statsminister som får nervesammenbrudd og ikke vil være statsminister lenger. Han har ingen som støtter ham. Han har til og med en sønn som vil ut og verve seg og forsvinne, sier Poppe, som sier filmen vil vise oss hvilke kvaler Kong Haakon led i disse viktige døgnene under krigen.

Poppe bekreftet på filmfestivalen i Elverum at mesteparten av handling og innspilling skal legges til Elverumsområdet. Det var her Kong Haakon drøftet seg fram til sitt Nei. Og tyskerne bombet byen sønder og sammen for å ramme kongen med følge.

– Konge og regjering kunne falt

En lokal motstandsmann gir også karakter til en helt sentral rolle i filmen, men regissør Erik Poppe vil foreløpig ikke røpe navnet på den lokale motstandsmannen

– Kampene på Midtskogen i Elverum var vesentlige for å stoppe tyskerne. Hadde ikke den norske motstanden vært så hard her, ville sannsynligvis kongen og regjeringen blitt tatt eller falt, sier Poppe.

Mannen bak boka «Kongens Nei», som filmen baserer seg på, forfatter Alf R. Jacobsen, mener det er på tide at denne historisk viktige episoden blir gjenstand for en film.

– Blir en fantastisk film

– Ja, disse begivenhetene burde vært filma for lenge siden. Jeg tror dette blir en fantastisk film. Vi kommer til å få et dypt menneskelig og emosjonelt drevet drama, mener Jacobsen.

Opptakene til filmen starter i mai neste år. Først skal det gjøres opptak i Ungarn. deretter så kommer hele filmsettet til Elverum

Flere saker fra Innlandet