Hopp til innhold

– Han var voldsom og dominerende

En 21 år gammel kvinne forteller at tiltalte i voldtektssaken i Elverum var dominerende og voldsom, og holdt henne i et jerngrep. Hun er den første av de fornærmede kvinnene som forklarer seg i retten.

Jostein Løken

Jostein Løken er bistandsadvokat for den unge kvinna.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

21-åringen forteller at hun var redd tiltalte og følte seg helt låst.

Kort tid etter at hun møtte tiltalte holdt han henne igjen i leiligheten sin og overtalte henne til å få sette en sprøyte med amfetamin på henne.

Ifølge 21-åringen var det starten på en periode med rus, sex og undertrykking.

Gråter i vitneboksen

Den unge kvinnen gråter mens hun forteller hva som skjedde mens hun var sammen med den tiltalte 38-åringen en periode i 2008. Da var hun 17 år.

Hun har bistandsadvokat Jostein Løken ved siden av seg i vitneboksen. Tiltalte er sendt ut av rettssalen, og får ikke følge forklaringen hennes.

21-åringen er en av fem kvinner, som skal ha blitt voldtatt av 38-åringen en rekke ganger. Hun skal også ha truet og slått henne.

Ofte var hun så ruset at det er vanskelig å huske hva som egentlig skjedde.

– Jeg synes hun forklarer seg godt og troverdig. Det er kjempetøft for henne, men viktig å få sagt hva som skjedde, sier bistandsadvokat Jostein Løken.

Holdt i et jerngrep

I retten fortalte 21-åringen at tiltalte veldig fort fikk et tak på henne. Han var kommanderende og dominerende, og fikk henne til å tro at ingen andre ville ha henne. Det var ikke noe spørsmål. Han bestemte, forteller hun i retten.

Tiltalte selv har fortalt at de hadde et vanlig kjæresteforhold. De ruset seg sammen og hadde sex som de noen ganger filmet. Men han sier at han aldri tvang henne til noe.

– Tiltalte imøtegår det fornærmede forklarer. I følge ham var all sex mellom dem frivillig, sier 38-åringens forsvarer, Steinar Thomassen.

38-åringen nekter også for at han jevnlig satte sprøyter med amfetamin og ritalin på 21-åringen, slik hun forklarer.

Mener hun kunne dratt

Tiltaltes forsvarer Steinar Thomassen, stiller spørsmål ved hvorfor den 21 år gamle kvinnen ble hos tiltalte i rundt to måneder, hvis det var så ille som hun sier.

Hun svarer at hun ikke vet. At hun har tenkt mye på det og ikke finner noe annet svar, enn at hun var manipulert, avhengig av stoff og redd på grunn av trusler fra tiltalte.

Tiltalte hevder at all kontakt mellom ham og 21-åringen var frivillig og at det var hun som hadde et tak på ham, fordi han var så forelsket i henne.

Forsvareren forsøker å vise at hun kunne ha dratt hvis hun ville, slik hans klient mener.

Helt forskjellige virkelighetsbilder

Den 38 år gamle Elverums-mannen er tiltalt for å ha voldtatt fem kvinner, mens de var så påvirket av narkotika at de ikke kunne sette seg til motverge.

De mest alvorlige forholdene gjelder den nå avdøde kona til tiltalte og 21-åringen som forklarer seg i dag. Ifølge tiltalen skal de ha blitt dopet ned og voldtatt en rekke ganger, og også blitt utsatt for annen vold og trusler.

38-åringen erkjenner ikke straffskyld for noe av dette.

– Dette er en svært alvorlig sak. Det er alvorlige forhold som har rammet flere kvinner og over lang tid, sier aktor i saken, statsadvokat Iris Storås.

Hun mener den fornærmede kvinnen forklarer seg troverdig, mens tiltalte har et helt annet virkelighetsbilde og ikke er troverdig.

Nekter for omfattende narkotikasalg

Tidligere i dag har 38-åringen forklart seg om tiltalepunktene som gjelder salg og bruk av narkotika.

38-åringen forteller at han har vært i et rusmiljø, men at han ikke har solgt narkotika mer enn en gang.

– Hvorfor er det da flere som har tatt kontakt med deg for å få tak i narkotika, spurte aktor Iris Storås?

– Nei, det vet jeg ikke. De trodde kanskje at jeg kunne skaffe, men jeg hadde ikke noe, sa han.

Flere beskyldninger

Aktor konfronterte ham også med at han skal ha satt sprøyter med narkotika på to 16 år gamle gutter. Tiltalte nekter.

Storås sier at flere unge jenter sier 38-åringen skal ha hatt sex med dem før de fylte 14 år, etter å ha fått dem fulle eller ruset først. Tiltalte nekter.

I retten i dag, avviste han alt dette, og sier han ikke vet hvorfor de sier det.

Videobevis for lukkede dører

Det skal vises en rekke filmer i retten som bevis i saken. De viser blant annet sex mellom tiltalte og flere av kvinnene, der kvinnene ser ut til å være bevisstløse.

Av hensyn til de fornærmede i saken, har Sør-Østerdal tingrett bestemt at retten skal lukkes for publikum når disse videobevisene blir vist fram.

Noen vitner har også bedt om lukkede dører når de skal forklare seg, men det vil retten komme tilbake til.