– Medieomtalen er straff nok

Saken om Casper (8) som ble hetses i anonyme brev fordi han har Downs syndrom bør ikke etterforskes av politiet, mener jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen.

Casper og familien

STOR OPPMERKSOMHET: Saken om Monica Frøsaker som hadde mottatt hesende brev mot Casper (8) fordi han har Downs syndrom har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier og mediene.

Foto: Sigrid Havig Berge

Hans Fredrik Marthinussen

TROR AVSENDEREN ANGRER: Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen tror avsenderen vet at han eller hun har gjort noe dumt.

Tidligere denne uken gikk Monica Frøsaker ut og fortalte at hun har mottatt hetsende brev rettet mot sønnen Casper (8). Han er diagnostisert med Downs syndrom og autisme.

I brevet stod blant annet: «Slike som dere skulle ikke hatt onger. Send mongoen på spesialskole. Det er der han hører hjemme».

Politiet jobber med å finne ut av hvem avsenderen er, og hvordan personen eventuelt skal straffes. Men jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen mener det er unødvendig at politiet er koblet inn i saken.

– Jeg tror nok at avsenderen har skjønt at han eller hun har gjort noe dumt, og ikke har det spesielt bra for tiden, sier Marthinussen.

Straff ingen løsning

Mange har engasjert seg etter at det ene anonyme brevet som dumpet i postkassa til familien i Nord-Aurdal ble spredt på sosiale medier. Til nå har over 100.000 personer likt forskjellige støttegrupper for Casper på Facebook. Både norske og utenlandske medier har omtalt saken.

Casper og hans familie blir omtalt på en svært negativ måte i de anonyme brevene. Saken ble derfor anmeldt til politiet.

Men jussprofessoren mener all medieoppmerksomheten er straff nok.

– Jeg tror heller ikke at straff er den riktige måten å løse denne typen problemer på. Jeg tror ikke man oppnår noe særlig med det, samtidig som man må se på om dette er en fornuftig måte for politiet å bruke sine ressurser på, sier Marthinussen.

Erna Solberg og Monica Frøsaker

MØTTE CASPERS MOR: Erna Solberg utsatte ferien for å møte Monica Frøsland i Dagsnytt 18 og Dagsrevyen.– Vi er takknemlige for den innsatsen foreldre til barn med utviklingshemminger gjør, og de skal ikke trenge mer belastninger med anonyme brev og hetsing, sa Solberg.

Foto: Marianne Kristiansen / NRK

Etterforskes som hatkriminalitet

Det har allerede blitt foretatt innledende etterforskning med kartlegging av vitner og sikring av fingeravtrykk fra brevet. Politiadvokat i Vestoppland politidistrikt, Johan Petter Bærland, sier denne saken faller inn under det som betegnes som hatkriminalitet.

– Saken etterforskes som mulig overtredelse av straffelovens paragraf 390 a, såkalt fredskrenkelse. Det straffes med bøter eller med fengselsstraff på inntil to år i mer alvorlige tilfeller, opplyser Bærland.

Caspers mor, Monica Frøsaker, håper etterforskningen gir resultater.

– Jeg håper politiet finner ut av hvem som avsenderen av brevene er.

Bør henlegges

Johan Petter Bærland

PRIORITERT SAK: Politiadvokat Johan Petter Bærland sier politiet prioriterer saker som omfatter hatkriminalitet.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Men jussprofessoren tror ikke innholdet i brevene er straffbare. Marthinussen sier han heller ikke kjenner til tidligere saker hvor denne typen sjikanerende brev har endt med straff.

– Hvis denne saken ikke hadde fått så stor oppmerksomhet hadde den blitt henlagt ganske raskt. Noe som etter mitt syn hadde vært en korrekt avgjørelse.

Han synes heller ikke at innholdet i de anonyme brevene er tilstrekkelig for å sette i gang etterforskning.

– Vi havner fort i en situasjon hvor den store medieoppmerksomheten gjør at politiet kanskje føler at her må bør vi vise at vi foretar oss noe, mener Marthinussen.

Det var opprinnelig politiet i Vestoppland som etterforsket saken. Men siden Frøsaker selv er ansatt der besluttet statsadvokaten i Hedmark og Oppland at et annet politidistrikt må overta saken.