Moren til Casper (8): – Føler at hele Norge støtter oss

Saken om Casper fra Nord-Aurdal, som ble hetset i anonyme brev og kalt «mongo» fordi han har Downs syndrom, skaper et voldsomt engasjement.

Casper og familien

STØTTE: Familien til Casper får enorm støtte etter at de sto fram og fortalte om hetsbrevene de har fått. Her er mamma Monica Frøsaker sammen med sønnene Casper og Sander.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Telefonen har ikke stått stille det siste døgnet. Nå sitter vi bare og gråter og føler at hele landet støtter oss, sier mor Monica Frøsaker til NRK torsdag formiddag.

Mange har reagert på saken om åtte år gamle Casper som blir hetsa i anonyme brev familien har fått dumpa i postkassa si.

Frøsaker forteller at all støtten er overveldende.

– Det betyr at vi ikke er alene. Vi har til og med fått mediehenvendelser fra Danmark og Sverige, sier moren som tror flere får lignende hatmeldinger, men ikke vet hvordan de skal takle det og føler skam.

Onsdag fortalte foreldrene til åtteåringen om det siste brevet der det blant annet sto: «Slike som dere skulle ikke hatt onger. Send mongoen på spesialskole. Det er der han hører hjemme».

Profilbilde Wakas Mir

LAGET STØTTEGRUPPE: Wakas Mir opprettet en støttegruppe på Facebook for å vise sin støtte til familien.

Foto: Privat

Flere tusen støtteerklæringer

På Facebook er det nå opprettet flere støttegrupper. Blant annet en som har fått navnet «Vis din støtte til Casper. Si NEI til mobbing og diskriminering». Torsdag formiddag har 65 000 personer likt siden og tallet øker for hver time.

Wakas Mir, programleder i den flerkulturelle radiokanalen Voice of Oslo, har opprettet en støtteside som heter «Vi støtter Casper». Den har nå over 12.000 likerklikk.

– Da jeg leste brevet som familien fikk så følte jeg meg ganske dårlig på vegne av foreldrene. Jeg tenkte at det er på tide at vi forteller sånne folk at dette tolerer vi ikke, sier Wakas Mir.

Chris Joakim Rørset i helfigur

IKKE UNIK: Chris Joakim Rørset sier det finnes flere saker som Caspers.

Foto: Privat

Det er det mange som er enig med han i.

– Familier som har barn med Downs skal vite at vi støtter dem fullt ut, er en av beskjedene til Casper, foreldrene og hans to søsken.

– Finnes flere saker

Chris Joakim Rørset er leder for Antimobbekontakten Norge, en gruppe som vil skape økt fokus og debatt rundt mobbing. Han tror utviklingshemmede, som Casper, er utsatt for mobbing og trakassering.

– Det finnes nok en rekke saker der ute som ikke har nådd medias lys ennå. Mitt inntrykk er at vi i Norge har fått noen holdningsproblemer. Jeg synes det er mangel på toleranse og respekt hos mange der ute.

Rørset er glad for at saken har fått oppmerksomhet i sosiale medier og i mediene. Men han understreker at men må ha et kontinuerlig fokus på mobbing – også når temaet ikke er i medienes søkelys.

Mangel på respekt

Frøsaker er enig i at det eksisterer en mangel på toleranse og respekt hos mange.

– Det er ikke kun denne ene personen som har disse holdningene, sier hun.

Bjug Ringstad i Norsk Forbund for Utviklingshemmede mener denne saken kun representerer toppen av isfjellet.

– De konkrete eksemplene er mange, rystende og for de fleste av oss utrolige og uvirkelige, skriver han i et innlegg til NRK.

Vi støtter Casper

MANGE LIKERKLIKK: Støttegruppene på Facebook fikk raskt mange likerklikk i løpet av onsdag kveld.

Foto: Skjermdump Facebook