Hopp til innhold

Jeger- og Fiskerforbundet: – Mange jegere føler seg overkjørt i rovdyrpolitikken

Mange jegere er frustrerte og føler seg overkjørte i rovdyrpolitikken. – Men å ty til ulovligheter er ikke vegen å gå.

Mange føler seg overkjørt

Leder i Hedmark Jeger- og fiskerforbund, Knut Arne Gjems tar avstand fra ulovlig jakt.

Foto: Frode Meskau / NRK

Det sier leder i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund Knut Arne Gjems etter at fem jegere i dag ble dømt for ulovlig ulvejakt.

Fem menn fra Hedmark ble i dag dømt til fengsel for ulovlig, organisert fellingsforsøk på tre ulver den 15.februar 2014 i Elverum. Straffene ble på fra et år og åtte måneder til seks måneders fengsel. De dømte mister også jaktretten i tre til fem år. En 48-åring som av retten anses fra å være hovedmannen bak den den mislykkede jakta , ble også dømt for å ha skutt ulv på åtejakt etter rev en måned seinere.

Dømt for ulovlig ulvejakt

Forsvarer: - Ulvedommen må om nødvendig helt til Høyesterett

– Tar avstand

Leder i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund Knut Arne Gjems, sier at de er krystallklare på at de tar avstand fra illegal jakt.

– Det er ikke vegen å gå. En må bruke demokratiske midler. Men mange er frustrerte og føler seg overkjørt. Dette er en jobb for Stortinget når de skal behandle rovdyrpolitikken på ny, sier Gjems.

Han vil ha en endring på dagens rovdyrpolitikk.

– Vi må bort fra dagens reservatpolitikk og få lisensjakt. Det er vegen å gå, ikke ulovlig jakt, sier Gjems.

Han viser til at siden 1995 er 114 hunder tatt av rovdyr.

Gjems innser at en sak som denne ikke er bra for omdømmet til jegerne. Vi har stor tillit. 85 prosent av befolkninga har tiltro til at vi utøver jakt på en god måte. En slik negativ medieomtale er ikke positivt, sier Gjems, som legger til at forbundet skal gjøre alt de kan for at tilliten ikke blir svekket.

– Historisk dom

– Dette er en historisk dom og viser at rettsvesenet og samfunnet tar fullstendig avstand fra dette svineriet som krypskyting er, sier Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet.

Han håper at dommen skremmer andre fra å gjøre liknende ting.

– Det er skremmende, men ikke overraskende, at krypskyting av ulv både er organisert og omfattende. Det er også tydelig at mange personer deltar i grov faunakriminalitet. Vi håper derfor dommen får en preventiv virkning slik at krypskyting forsvinner, sier Håpnes.

Håpnes håper dette vil bidra til å bryte opp dette som kan se ut som organiserte jegerligaer og oppfordrer folk til å melde fra om alle forhold som kan bidra til flere avsløringer.

– Dette er den første dommen for organisert ulvejakt i Norge, og dermed svært viktig. Den sender et signal om at faunakriminalitet nå tas mer på alvor, og kan bidra til at terskelen for å jakte ulovlig på ulv og andre truede dyr blir høyere, sier leder i NOAH Siri Martinsen.

Espen Farstad fra Norges Jeger og Fiskeforbund og WWF-leder Nina Jensen er begge motstandere av ulovlig ulvejakt.