Hopp til innhold

Dømt for ulovlig ulvejakt

Fem menn fra Hedmark er dømt for organisert ulovlig ulvejakt. En ble frikjent. Hovedmannen, en 48-åring fra Elverum, er dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Han anket dommen på stedet.

Sør-Østerdal tingrett

DØMT: Rettssaken mot mennene som var tiltalt for ulovlig jakt på ulv har pågått i Sør-Østerdal tingrett i Elverum. Fem menn ble dømt og en ble frikjent.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Klokka ni på tirsdag falt dommen mot seks menn fra Elverum som er tiltalt for å ha forsøkt å felle tre ulver i Elverum den 15.februar 2014.

En 48-åring fra Elverum var også tiltalt for å ha skutt en ulv på åtejakt etter rev den 14.mars samme år. Politiet satte av store resurser i etterforskninga, og brukte blant annet telefonavlytting. Av opprinnelig 12 siktede måtte seks møte i Sør-Østerdal tingrett.

Fengsel og tap av jaktrett

Fem av de tiltalte ble dømt, men samtlige fikk lavere straffer enn det aktor ba om. Den hovedtiltalte 48-åringen ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. De fire andre ble dømt til fengsel fra ett år til seks måneder. En av de tiltalte ble frikjent. De fem dømte mistet også jaktretten i alt fra fem år til to år.

Fire av de tiltalte, deriblant den hovedtiltalte, anket dommen på stedet.

Anker

Hovedmannens forsvarer Helge Hartz sier at hans klient er skuffet. 48-åringen ble sett på som sentral i både planleggingen og gjennomføringen av ulvejakten.

– Han bestemte seg for å anke på stedet, så det er hans umiddelbare reaksjon på dommen. Vi fikk dommen oversendt sendt i går kveld. Den er på 130 sider så det er mye å gå igjennom og dette har vi ikke fått gjort i detalj, sier Hartz.

Hartz er skuffet over at de tiltalte er dømt etter den såkalte «mafiaparagrafen».

– Vi fastholder at vilkårene for bruk av straffelovens 60a ikke er tilstede og vi vil prøve det på nytt igjen.

Hartz mener dette er en prinsipiell sak, siden det ikke har vært prøvd for retten før.

Forsvarer for den hovedtiltalte i ulvejakt-saken Helge Hartz kommenterer dommen.

Fornøyd aktor

Dommene ligger noe lavere enn det aktor ville ha. Aktor Tarjei Istad ville dømme hovedmannen til fengsel i to år, og flere av de andre til fengsel i ett år og tre måneder.

Istad er likevel fornøyd med dommen.

– Fengsel i ett år og åtte måneder for felling av ulv og forsøk på felling av ulv sender et klart signal om at en risikerer å sitte i fengsel i en lang periode. Det er det ikke verdt. Så jeg håper at dommen nå fører til at vi kommer over på rett spor, og at forvaltninga av ulv nå ikke skjer ved ulovlig jakt.

Ulverettsak

FORNØYDE: Aktorene Inge Sve-Grotli og Tarjei Istad er fornøyde med dommen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Istad er fornøyd med flere uttalelser i dommen, blant annet at endring av forvaltninga av ulv må skje med demokratiske virkemidler og at man ikke kan ta seg til rette.

Han er også fornøyd med at de tiltalte ble dømt etter «mafiaparagrafen».

– Vi er fornøyd med at retten ser det som oss, at dette er organisert kriminalitet som skal straffes strengere enn andre lovbrudd, sier Istad.

Espen Farstad fra Norges Jeger og Fiskeforbund og WWF-leder Nina Jensen er begge motstandere av ulovlig ulvejakt.

Flere saker fra Innlandet