Hopp til innhold

– Kan ikke legge for stor vekt på barneavhørene

Forsvarer Steffen Brandstad ber lagmannsretten om å vurdere avhørene som ble gjort av barna i overgrepssaken nøye. – Det er ikke slik at barn alltid snakker sant om overgrep, sa Brandstad i sin prosedyre i Eidsivating lagmannsrett.

Steffen Brandstad og Sverre Næss

Forsvarer Steffen Brandstad (sittende) brukte deler av sin prosedyre til å så tvil om dommeravhøret av naboguttene.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Det går mot slutten av ankesaken i overgrepssaken i Alvdal. En mor og hennes eks-samboer er tiltalt for seksuell omgang med fire barn, mens et naboektepar er tiltalt for medvirkning til seksuell omgang. De fire ble dømt i tingretten , men anket saken til lagmannsretten.

– Avhørene er ledende

Forsvarer til den hovedtiltalte kvinnen (46), Steffen Brandstad, sa i sin prosedyre at juryen må tenke på at sjøl om man har bilder av noen av overgrep, så beviser ikke dette flere overgrep.

Aktor sa i går at det vil alltid være løse tråder. Det vil ofte si at det er noe som mangler. Aktor prøver å få med seg lagretten om troverdighet. Er de tiltalte troverdige, er barna troverdige? Tvilen må komme den tiltalte til gode, sa forsvarer Brandstad.

Og brukte deler av sin prosedyre om å prate om hvor mye lit man kan legge i dommeravhørene av barna.

Han mener avhørene er ledende, og at avhøreren legger svarene i munnen på barna.

– Før trodde man at barn alltid snakket om overgrep. I dag vet vi at det ikke er slik. Det vil si at gode dommeravhør kan inneholde feil. Det er vanskelig å gjøre gode avhør av barn. For eksempel skal man ikke stille ledende spørsmål, men dette er vanskelig å unngå.

– Motstridende forklaring

Brandstad mener at flere av barneavhørene som er gjort i denne saken til tider er gjort med for mange ledende spørsmål.

Og han spør seg om avhørene ble gjort på en god måte. Spesielt er han kritisk til avhørene gjort av nabogutten.

– Det er motstridene forklaringer på samme fornærmede. Det har gått lang tid mellom det som skjedde og avhørene. Det har i denne tiden kommet mye informasjon som barna kan ha blitt farget av. Det er betydelige feilkilder i avhør med barn. Siden de ofte husker feil. Det brukes også ofte ledende spørsmål, sa Brandstad.

Han la også til at det ikke finnes bildebevis eller tekniske bevis på at nabogutten er seksuelt misbrukt av den hovedtiltalte kvinnen.

– 64-åring var regissøren

De to hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal med sine forsvarere

De to hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal med sine forsvarere.

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

I aktors prosedyre torsdag sa hun at hverdagen i huset i Alvdal var preget av sex, og hadde eksempler på at barna hadde en seksualisert adferd. Dette mener Brandstad er feil.

– Vi har hørt blant andre fosterforeldene si at de ikke så seksualisert adferd hos de to barna til den hovedtiltalte kvinne. Dette slår føttene under at sex var en del av hverdagen. Det er ingen ting som tyder på at 64-åringen kom inn i et hjem med en seksualisert hverdag.

Branstad mener derimot at den hovedtiltalte mannen (64) hadde en større rolle i dette enn han sjøl sier. Han har bare innrømmet overgrepet som det finnes et videopptak av.

– Han var regissøren. Han har klippet bort sin egen rolle. Han fjernet alle spor etter seg sjøl. I både film, bilder og notater. Det eneste skjæret i sjøen for han er denne videoen som viser seksuell omgang mellom ham og datteren i huset.