Hopp til innhold

– I Norge er alle like flinke, eller like middelmådige!

Sanna Sarromaa hamrer løs på det norske samfunnet i boka «Norske tabuer». Men hun gjør det med kjærlighet, sier hun.

Den tidligere forskeren med doktorgrad i historie, mener nordmenn lider under et likhetstyranni, og at vi er et samfunn der gjennomsnittligheten er målet.

LANSERING I LILLEHAMMER: Forfatter Sanna Sarromaa startet denne uka boklanseringen på Gravdahl bokhandel i Lillehammer – byen der hun har bodd og jobbet i flere år.

Den tidligere forskeren med doktorgrad i historie, mener nordmenn lider under et likhetstyranni, og at vi er et samfunn der gjennomsnittligheten er målet.

Nå er Sanna Sarromaa aktuell med boka «Norske tabuer». Der tar den finsk-norske forfatteren, og uttalte feministen, for seg en rekke forhold ved samfunnet vårt som hun stiller seg undrende eller ikke minst kritisk til. Hun fyrer blant annet løs mot utdanningssystemet.

– I Norge er alle like flinke – eller like middelmådige – for at ingen skal bli lei seg, skriver hun i boka.

– Det tryggeste og beste er å ikke sikte høyere enn midten. På denne måten holder Norge seg selv nede som en kunnskapskultur og innovasjons-nasjon. Når man ikke tillater at noen faktisk er bedre, mer kreativ eller annerledes enn andre, ender man opp med et middelmådighetstyrrani, sier Sarromaa i en reportasje i Lørdagsrevyen.

Får kritikk for å ha stereotype meninger

Med sin finske bakgrunn, mener Sarromaa at hun er i stand til å se Norge og nordmenn med et blikk utenfra. Hun ønsker å rokke ved konformiteten og kollektivismen som hun mener truer med å gjøre alle nordmenn akkurat like – og like dumme.

En av dem som har reagert på meningene hennes er redaktør Knut Aastad Bråten i tidsskriftet Syn og Segn.

I et leserinnlegg i VG kritiserer han Sarromaa for å ha stereotype oppfatninger om at norske arbeidstakere er som «late italienere å regne» og at «nordmenn ikke er vant til å levere fra seg kvalitet, slik dansker og finner er». Han etterlyser at forfatteren underbygger påstandene:

«Sanna Sarromaa har gjort polarisering til ein sport og berebjelke i skrivinga si. Men i staden for å tilby lesarane noko nytt å tyggja på serverer ho overdådige stereotypiar danderte med gamle klisjear utgått på dato. Og kor funny er egentlig det.» skriver Aastad Bråten.

– Skriver av kjærlighet

Sarromaa har ikke hatt tid til å lese kritikken fra Syn og Segn-redaktøren, fordi hun har vært opptatt med boksignering.

– Men jeg setter stor pris på å få motstand for meningene mine fra folk som han. Det er slike meningsutvekslinger som bringer samfunnet framover, sier hun.

Det blir ofte støy når hun skriver. Tidligere har hun blant annet ytret seg om nynorsk, rettskrivning, norsk distriktspolitikk, fylkeskommunene, nordmenn på charterferie og mye mer. Men bak det hele ligger en grunnleggende kjærlighet, sier Sarromaa.

– Jeg er veldig, veldig glad i dere. Alt jeg skriver er av kjærlighet. Norge og nordmenn er nære venner for meg, og jeg kan kritisere dere fordi jeg er så glad i dere, sier hun.