- Det kunne vært stoppet før

– Dette kunne vært stoppet før, sa en gråtkvalt mann i vitneboksen i overgrepssaken i dag. Han er broren og svogeren til naboekteparet som er tiltalt i saken.

De fem tiltalte i overgrepssaken i Alvdal i rettssalen
Foto: Tegner: Esther Bjørnebo

Mannen bodde delvis sammen med den hovedtiltalte moren i 3-4 år fra slutten av 90-tallet og fram til sommeren 2003.

Tiltalte 3 og 4 festet i huset

Han er den eneste voksne til nå, som plasserer broren og svigerinnen (tiltalte 3 og 4) i huset i Alvdal. Han fortalte at broren og svigerinnen festet sammen med den hovedtiltalte moren.

Han sa også at svigerinnen besøkte den tiltalte moren og satt der og drakk flere ganger - alt dette i tiden før den tiltalte stefaren kom inn i bildet.

I dommeravhør har sønnen til naboekteparet sagt at foreldrene var til stede i huset da han ble misbrukt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Likte ikke livsstilen

Vitnet fortalte at forholdet til broren og svigerinnen (det tiltalte naboekteparet) var turbulent.

– Jeg har aldri likt livsstilen deres med alkohol og dop. Forholdene hjemme hos dem var dårlige. Ungene gikk rundt på bygda og tigget mat, sa han.

Han mener at mye kunne vært stoppet før, og fortalte gråtende om en episode i 2003 da han ringte politiet og varslet om fyll og fest i huset i Alvdal.

– Hva møtte deg da du kom dit, spurte aktor?

– Tre rusa voksne og guttungen (sønnen til naboekteparet) Jeg hadde aldri sett samboeren min i en sånn tilstand før. Det var ubehagelig. Jeg snakket til broren min og sa han ikke skulle komme hjemover att og ødelegge.

– Ble det noen reaksjon på anmeldelsen, spør aktor?

– Nei, jeg leste bare i avisa hver helg at det var razzia og beslag, men jeg hørte ikke noe fra politiet. Ille, for det kunne ha stoppet alt dette mye før, sa han.

Normalt familieliv

Den tidligere samboeren til moren fortalte ellers om et forholdsvis normalt familieliv på den tiden, bortsett fra litt mangel på rutiner.

Han mente det manglet rutinger for barna, for eksempel når det gjaldt morgenstell, påkledning, frokost og lignende. Han reagerte også på at ungene var lite ute og forsøkte å få dem mer aktive, uten helt å lykkes.

Den hovedtiltalte moren skal ikke ha drukket mye alkohol og han opplevde ikke noe unormalt når det gjaldt sex.

Den tidligere samboeren var i full jobb og var ikke hjemme på dagtid.