Hopp til innhold

– Denne isproppen er for farlig å fjerne

RENDALEN (NRK): Bebyggelsen nedenfor denne isproppen i Glomma står i fare for oversvømmelse, men NVE mener det er for farlig for mannskaper å prøve å fjerne ismassene.

SE VIDEO: NVE mener det er for farlig å prøve å fjerne eller sprenge vekk isproppen.

Søndag ble to personer evakuert fra Hanestad i Rendalen i Hedmark etter at enorme mengder med is hadde hopet seg opp i Glomma. Men NVE mener det er for farlig å prøve å fjerne eller sprenge vekk isproppen.

Redningshelikopter som brukes i evakueringen

LUFTBÅREN REDNING: En person ble hentet ut med et Sea King redningshelikopter på søndag.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

I går ble en beboer hentet ut med helikopter, og fire gårder er nå isolert. Men isproppen er vanskelig å fjerne.

– Hvis vi prøver å fjerne isen, kan proppen plutselig løsne, og i løpet av sekunder kan store vann- og ismasser være i bevegelse, og oversvømme elvebredden, sier fungerende regiondirektør i NVE, Paul Christen Røhr.

Paul Christen Røhr

NEI TIL RISIKABEL GRAVING: Fungerende regiondirektør i NVE, Paul Christen Røhr i NVE, sier at både graving og sprengning av isproppen kan være farlig.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Nei til dynamitt

Røhr sier at det heller ikke er aktuelt å bruke dynamitt, blant annet fordi det vil være farlig å bevege seg ut på isen for å plassere sprengstoffet der.

– Dessuten vil dynamitt ha større visuell effekt enn reell betydning. Kraften fra eksplosjonen vil i stor grad pulverisere is som farer opp i lufta, mens isen under ikke rikker seg.

NVE opplyser at det også er flere mindre ispropper i Glomma, men at elva så langt ikke har funnet nye løp på disse stedene.

– Selv om det er meldt mindre snøsmelting framover, er det fortsatt en farlig situasjon for bebyggelsen nedenfor, sier Røhr.

SMS-varsling til innbyggere

Rendalen kommune har satt krisestab. Fungerende ordfører Svein Kjetil Bjørnseth sier de har brukt SMS for å varsle beboere langs vassdraget som kan bli berørt hvis vannstanden stiger.

– Hvis isproppen blir enda større kan det også bli aktuelt å evakuere Evenstad hvor det blant annet bor over 100 studenter på høgskolen, sier Hofstad.

Flere saker fra Innlandet