Hopp til innhold

Folk langs elva er bekymra

Folk som bor langs Glomma er bekymra for situasjonen, når de ser hvor mye vann og is som skal nedover dalføret. NVE og politi ber folk være forsiktige ved elvebredden.

Torkild Øyen Dammen og Benjamin ser på isgangen

KOM FOR Å SE: Torkild Øyen og sønnen Benjamin ville se flommen i Glomma.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Vi hørte om dette på radioen, og ville opp for å se. Det sier Torkild Øyen , som tok turen til Hanestad sammen med kona Heidi og sønnen Benjamin søndag kveld.

– Det blir litt spennende å se hva som skjer hvis isproppen slipper videre nedoveer elva. Nå ser det rolig ut, men jeg vet av erfaring at dette er vanvittige krefter, så hvis hele proppen slipper på en gang kan det bli stygt nedover bygda her, blant annet for bruer og eiendommer, sier han.

Selv bor familien tre mil lenger sør, på Bjørånes i Stor-Elvdal.

– Huset vårt står trygt, men tomta går helt ned til elva, så vi må nok tenke på å flytte vekk en del utstyr som står der nede snart. Det blir spennende å se hvordan dette går ut over natta, sier Torkild Øyen.

Hytte og uthus tatt av vannmassene i Glomma

VANN OG IS TOK HYTTA: Denne hytta tett inntil Rørosbanen fikk hard medfart.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Søndag ettermiddag ble to personer evakuert fra husene sine på Hanestad. Fire gårdsbruk var isolert på grunn av vannmassene. Rendalen kommune satte krisestab, og beboere langs elva fikk varsel via SMS.

Tidlig på kvelden var det imidlertid klart at vannet hadde sluttet å stige, og at det hadde funnet nye veger forbi isproppen og inn i elveløpet igjen.

NVE oppfordrer likevel folk til å holde avstand til elva; Hvis isproppen løsner kan det komme mye vann nedover Glomma.

Flere saker fra Innlandet