Hopp til innhold

Evakuerer gårder langs Glomma

Beboerne på fire gårder nord for Hanestad i Rendalen er isolert etter at Glomma har steget kraftig. To beboere er evakuert.

Hus ved jernbanen tatt av vann og ismasser i Glomma

IS OG VANNMASSER TRUER HYTTE OG JERNBANE: Is og vann går helt inntil skinnegangen på Rørosbanen

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Ifølge operasjonsleder ved Innlandet politidistrikt, Marianne Brun er det fire gårder nord for Hanestad som nå er isolert av vannmassene. En beboer ble evakuert fra gården sin tidligere i ettermiddag med et Sea King redningshelikopter. Nå er ytterligere en beboer evakuert.

Hytte og uthus tatt av vannmassene i Glomma

TATT AV VANNMASSENE: En hytte og uthus får hard medfart av vann og ismassene i Glomma

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Vannstanden i Glomma steg kraftig i løpet av ettermiddagstimene, og det er mye strøm og is i vannet. Det dannet seg en ispropp nedenfor disse gårdene, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Marianne Brun.

Vannet har sluttet å stige

Rundt 17.30 meldte politiet at vannet har sluttet å stige og at vannet har funnet nye veger forbi isproppen og inn i elveløpet igjen. Vakthavende hydrolog ved NVE, Ingeborg Krøgli, bekrefter også dette. Vannføringa vil gå ned i løpet av kvelden, sier hun.

Rendalen kommune har satt krisestab. Fungerende ordfører Svein Kjetil Bjørnseth sier de har varslet beboere langs vassdraget som kan bli berørt hvis vannstanden stiger via SMS.

Redningshelikopter som brukes i evakueringen

REDNINGSHELIKOPTER: Et Sea King redningshelikopter har hentet ut en beboer fra en gård ved Hanestad

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Varsler beboere sørover langs elva

I Stor-Elvdal, sør for isproppen, har kommunen varslet alle innbyggerne i kommunen om flomfaren. Ordfører Terje Hofstad sier de i tillegg har ringt ca 20 husstander som bor sør for Atnoset. Alle får beskjed om at det kan bli behov for en rask evakuering, men at det er politiet som eventuelt tar den avgjørelsen.

– Hvis isproppen blir enda større kan det også bli aktuelt å evakuere Evenstad hvor det blant annet bor over 100 studenter på høgskolen, sier Hofstad.

Rørosbanen er stengt på grunn av høy vannføring i Glomma.

Flere saker fra Innlandet