Hopp til innhold

Isolert på 5. døgnet: Mer enn 2000 liter mjølk har gått i sluket!

Glomma tar seg fortsatt til rette ved Hanestad i Østerdalen. I nesten ei uke har Anders Øivind Sund og familien vært isolert. Han har måttet helle ut mjølkeproduksjonen fra hele uka.

Anders Øivind Sund

ISOLERT: Anders Øivind Sund og kyrne hans får fortsatt ikke besøk av mjølkebilen. – Det er ganske frustrerende, sier bonden.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Kyrne trenger jo sitt daglige stell, så vi kan ikke annet enn å vente og være optimister, sier 24 år gamle Anders Øivind Sund.

Da Glomma tok seg et nytt løp på grunn av en ispropp ved Hanestad søndag formiddag ble han, familien og 25 mjølkekyr værende uten veg. Men kyrne har ingen av-knapp og produserer mjølk som vanlig.

– Nå har jeg akkurat ringt og avbestilt mjølkehenting for tredje gang denne uka. Det er fryktelig frustrerende, sier bonden.

– Status quo i elva

Paul Christen Røhr

Fungerende regiondirektør i NVE, Paul Christen Røhr, hadde torsdag forhåpninger om at vannet skulle trekke seg tilbake, men fredag morgen hadde det steget igjen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

NVE melder at isproppen har begynt å bevege på seg, men at det slett ikke skjer så fort som de hadde trodd og håpet. De har ikke turt å bruke gravemaskin eller sprengstoff for å løsne den. Det har blitt vurdert som å være for farlig.

– I går kveld trakk vannet seg litt tilbake, så vi håpte at noe skulle skje, men i dag tidlig var vannstanden tilbake der den var tidligere i uka, sier fungerende regiondirektør i NVE, Paul Christen Røhr fredag morgen.

Han ber fortsatt folk om å holde seg unna elvebredden. Dersom proppen løsner vil store krefter settes i sving.

Lager vafler

Separator på Søndre Grøtting

På Søndre Grøtting har de funnet en gammel separator på stabburet. Med den kan de bruke noe av mjølka som produseres.

Foto: Anders Øivind Sund

På gården Søndre Grøtting håper familien Sund at vannet trekker seg tilbake i løpet av helga. Mandag har de igjen ny mjølkelevering.

– Vi produserer ca. 400 liter mjølk daglig, så til nå har vi helt ut mer enn 2000 liter, sier Anders Øivind Sund.

For å minske svinnet noe har han funnet fram en gammel separator på stabburet. Den gjør i alle fall at familien kan bruke mjølka til noe.

– Vi får laget litt fløte og steiker vafler, men det er jo grenser for hvor mye vi får brukt, så det meste går dessverre i sluket, sier 24-åringen.

Torsdag ettermiddag begynte isen å bevege seg. Vi fikk denne videoen fra en tipser som beskriver situasjonen som voldsom, men udramatisk.