Hopp til innhold

– Jeg ble besatt av saken, og satt på internett nesten hele tiden

Da det ble gjort forsøk på å presse ham for penger, ble en av de fornærmede mennene i «legesaken» nærmest besatt på å finne ut hvem som sto bak. – Jeg drev min egen etterretning, sier han i sitt vitnemål i Hedmarken tingrett.

Aktor Arne Ingvald Dymbe og forsvarer Svein Tømmerdal.

Aktor Arne Ingvald Dymbe (tv) og forsvarer Svein Tømmerdal i rettsaken mot den 39 år gamle legen som er tiltalt for å ha begått overgrep og trusler mot 21 jenter, hvorav 18 var mindreårige, pengeutpressing av 14 voksne menn samt forsøk på pengeutpressing av 7 menn.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Han er en av de over 20 berørte mennene i «legesaken». Som så mange av de andre mottok han en «feilsendt» tekstmelding som han svarte på. Han forteller at han ikke husker det direkte innholdet i tekstmeldingene, men de var alltid formulert slik at han «måtte» svare.

– Det var aldri jeg som tok kontakt med henne, men jeg svarte da hun tok kontakt, sier han.

Ville ikke snakke om alder

Det ble snakk om bilder. Mannen sendte et bilde av ansiktet sitt med en caps på hodet, men det var ikke nok. Han ble spurt om «andre bilder».

– Spørsmålet ble stilt mange ganger. Så fikk jeg bilder av noe som så ut som ei ung kvinne, men bildene var mørke så det var ikke så lett å se, sier han.

Mannen sendte bilde av seg selv i bar overkropp, så ble det spørsmål om seksuelle bilder.

– Jeg spurte mange ganger hvor gammel hun var, men hun ville ikke svare. Det hadde ingen betydning, sa hun.

Så en dag fikk han en tekstmelding der det sto at hun var 14 år.

– Da ble jeg veldig nervøs. Samtidig kom det meldinger om at hun ville treffe meg. Spørsmålet kom mange ganger, og jeg avslo hver gang. Til slutt ble jeg lei maset, og sa «joda, kanskje en gang».

– Skjønte at noe var galt

Så ringer «faren» til jenta. Som med de andre involverte mennene blir det snakk om å ordne saken på egenhånd.

– Da det ble snakk om en økonomisk kompensasjon skjønte jeg at noe ikke stemte, så jeg begynte å undersøke saken. Nummeret var ikke registrert, men jeg gav meg ikke med det.

Jenta hadde sagt at hun het «Jeanette», så han søkte opp den virkelige Jeanette.

– Jeg sa at hun måtte kontakte politiet fordi jeg hadde mistanke om at noen som utgav seg for å være henne holdt på med noe kriminelt.

NRK.no følger Legesaken i Hedmark

Opprettholdt kontakten med «faren»

– Mens jeg forhandlet om pris med denne mannen, holdt jeg på med min egen etterretning.

Han var besatt på å finne ut hvem det var som sto bak utpressingen. Mannen hadde oppgitt at han var fra Jessheim, men han fant ut at det ikke var noen mann med det navnet der. Han dro til en elektronikkbutikk for å finne ut hvem som var mannen bak nummeret.

– Jeg sa at jeg ville sjekke hvor lenge abonnementet mitt var sperret, og oppgav nummeret han kontaktet meg med. Mannen i butikken sa at det måtte være feil nummer, men jeg sto på mitt og fikk vite navnet til kvinnene nummeret var registrert på. Hun bodde i nærheten av Hamar så jeg konsentrerte jakten min der.

Mannen forteller at han satt på internett hele tiden, og at han var besatt av saken. Han kom også fram til et navn som han en stund trodde var mannen bak utpressingen.

– Jeg gikk med på å møte «faren» på Gardermoen, i håp om at han skulle vise seg, men da jeg sa i fra at jeg hadde kommet hørte jeg ingenting. Jeg antar at han forsto at jeg var ute etter ham. Jeg hadde spurt ham om veldig mange ting som han nektet å svare på.

Truet mannens familie

Det som så skjedde er det som har preget mannen mest i ettertid. Den ukjente mannen kom med grove trusler mot både ham selv og hans familie.

– Han var forbannet for at jeg hadde avslørt svindelen hans og sa at jeg skulle få svi. Jeg hadde fortalt alt til kona, og vi var redde for hva som kunne skje begge to. Døra var alltid låst, og jeg ble redd hvis noen jeg ikke kjente kom til huset vårt.

Tekstmeldingene fra «faren» fortsatte også å komme, der han også dro inn hans yngste datter.

– Han hadde navnet på barnehagen hun gikk i, og han skrev i en tekstmelding at han ikke hadde skrupler. Jeg var livredd, sier mannen.

Så kom også mannens nabo en dag bort til ham, og sa at han hadde vært i kontakt med en gammel bekjent av ham. Han hadde spurt om veldig mye, noe naboen syntes var merkelig.

– Jeg kan jo ikke vite det sikkert, men jeg tenkte at det måtte være ham som hadde vært i kontakt med naboen min, sier han.

Politiet kan bevise kontakt

Det er et omfattende bevismateriale politiet sitter på. De har beslaglagt flere telefoner og SIM-kort fra hjemmet og arbeidsplassen til den tiltalte legen.

De har ved hjelp av disse telefonene funnet ut at det har blitt ringt ut fra en av disse telefonene til barnehagen mannens datter gikk i, flere ganger.

De kan også bevise at det har blitt ringt ut fra en av disse telefonene til mannens nabo.