Hopp til innhold

- Ikke uvanlig med brann vinterstid

Brannsjef Nils Erik Haagenrud i Hedmark beskriver slukningsarbeidet i Flatanger som svært utfordrende. Kampen mot brann kan være ekstra vanskelig på vinterstid, mener han.

Brann Flatanger

Brannen i Flatanger har jevnet store deler av området med jorda. Brann på vinterstid kan by på mange ekstra utfordringer.

Foto: Fredrik Thrana

Lyngbrannen i Flatanger har til nå slukt 139 bygninger og jevnet to lokalsamfunn med jorden. Beskrivelsene og bildene fra brannherjingene er ekstreme, og brannmannskapet kjemper nå iherdig for å hindre videre spredning av lyngbrannen.

Snøen har lavet ned i store deler av Norge, og det kan virke nærmest naturstridig at en brann skal få så godt tak i januar måned. Men med nedbørsfattige og tørre perioder, er ingen regioner i Norge skånet for slike vinterbranner.

Nils Erik Haagenrud

Nils Erik Haagenrud er med i en rådgivingsgruppe som hjelper til med situasjonen i Flatanger.

Foto: NRK

– Dette virker kanskje litt absurd med tanke på årstiden, men jeg hadde vakt i påsken i fjor og da oppstod det flere branner i Rogaland. Det var is på vannene, så brannmannskapene hadde problemer med å få tak i vann. Vi møter litt andre utfordringer enn ellers på denne årstiden, sier Nils Erik Haagenrud, brannsjef for Midt-Hedmark brann og redningsvesen.

– Kan risikere å brenne inne

For tiden bistår Haagenrud med råd i slukkeprosessen til brannmannskapet i Nord-Trøndelag. Han er med i en ledergruppe som skal gjøre det lokale brannvesenet mer rustet til å takle de ekstreme situasjonene som nå utspiller seg.

– Det er mange utfordringer med en brann som foregår i ulendt terreng og hvor det er mye vind og tidvis dårlig sikt. Den største faren er at brannmannskapet havner i en posisjon de ikke kommer seg ut av, da kan de risikere å brenne inne. Å tenke på egen sikkerhet er det viktigste, så derfor valgte de å avbryte slukningsarbeidet i natt, sier Haagenrud til NRK.

Brann Flatanger

Brannen har gjort store skader og er fremdeles ikke under kontroll-

Foto: NRK

Enkelte av de 60 brannmenne har nå fått lov til å bevege seg inn i brannherjingene, i håp om å redde noen av de gjenværende husene.

– Frustrerende

Alle de 32 fastboende er evakuerte og slukningsarbeidet pågår for fullt. Brannen har satt lokalsamfunnet på hodet, og Haagenrud frykter at brannen kan få så godt tak at den ikke stanser før den når fjøra. Ifølge brannsjefen opplever de lokale brannmennene situasjonen som svært utfordrende.

– Å stå i en slik brann er forferdelig vanskelig for mannskapet. Vinden gjør at det begynner å brenne overalt og da blir man løpende etter. I tillegg er det veldig uoversiktlig på grunn av røyk, så situasjonen er uoversiktlig og frustrerende.
Situasjonen i Flatanger er fortsatt uavklart og uoversiktelig, ifølge politiet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Nyhetsgrafikk - Brann i Flatanger» i nytt vindu