– Dette er, sagt med enkel norsk, sterk kost

BERGEN TINGRETT (NRK): Foreldrene til flere av de overgrepsutsatte jentene gråt og forlot rettssalen da aktor Magne Sylta viste video av overgrepene. – Bildematerialet er gruoppvekkende, sier Sylta.

Magne Kvamme Sylta

– GRUOPPVEKKENDE: – I dag har vi vært igjennom mye tungt materiale, sier Magne Sylta, aktor i saken der en mann er tiltalt for overgrep mot åtte jenter.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Aktoren i saken mot mannen i 40-årene som er tiltalt for overgrep mot åtte mindreårige jenter, har til rettssaken kun tatt med seg et utvalg av overgrepsbildene politiet har funnet.

Men omfanget er likevel oppsiktsvekkende stort: Nær 250 sider med overgrepsbilder er en del av bevismaterialet dommerne i Bergen tingrett skal ta stilling til.

I tillegg finnes en rekke lengre videoopptak den tiltalte mannen selv har tatt av jentene. Politiet har ved ett tilfelle dokumentert at mannen forgrep seg, tok bilder og video i en tidsperiode fra klokken 04 om natten til nesten klokken 10 neste formiddag.

– Mye tungt materiale

Aktor Magne Sylta advarte retten før han onsdag viste overgrepsvideoene. Men selv om foreldrene tidligere har måttet se noen av overgrepsbildene for å identifisere døtrene sine, ble det store omfanget og detaljgraden for mye for flere onsdag.

Flere av foreldrene gråt da videoklippene ble vist på skjermer i retten og den tiltalte forklarte hva han gjorde med jentene på bildene. Andre orket ikke være til stede, og forlot rettssalen.

– I dag har vi vært igjennom mye tungt materiale. Dette er, sagt med enkel norsk, sterk kost. Vi har måttet gå inn på detaljer og presentert spesielt bildemateriale som er gruoppvekkende i sin detaljgrad, konstaterer Sylta.

Ellen Eikeset Mjøs i retten

VIL HA SVAR: Ellen Eikeseth Mjøs, bistandsadvokat for foreldrene til syv av jentene, sier de sitter igjen med spørsmål etter mannens forklaring.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Veldig vanskelig for foreldrene

Ellen Eikeseth Mjøs, bistandsadvokat for foreldrene til syv av jentene, sier de pårørende fortsatt sitter igjen med flere spørsmål, tross at den tiltalte har forklart seg i to dager.

Særlig stusser de over at tiltalte hevder å ikke huske overgrepene han har erkjent etter å ha blitt konfrontert med bildene.

– Det er veldig vanskelig for foreldrene at du ikke husker dette, mens vi får høre at du har god hukommelse rundt en god del andre ting, sa Mjøs til tiltalte i retten.

Fredrik Verling i retten

– TUNGT: Forsvarer Fredrik Verling sier den tiltalte mannen i 40-årene tar saken fryktelig tungt.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– Han forklarer seg så godt han kan

Aktor Sylta varsler at den manglende hukommelsen fra overgrepene vil bli tema i sluttprosedyren hans.

Både retten og foreldrene ønsker også å komme til bunns i om mannen har dopet ned jentene.

Tiltalte nekter for dette, men det er funnet spor av stoff med søvndyssende effekt hos en av jentene, og mannens fraseparerte kone har forklart at de hadde slike medikamenter i nattbordsskuffen.

– Han har forklart seg i går og i hele dag, og forklarer så godt han kan og så godt han husker, sier forsvarer Fredrik Verling.

– Hva er det som gjør at han ikke husker noe av selve hendelsene?

– Det har han vel ikke noen eksakt forklaring på selv. Han har forklart om livet sitt, om helsen sin, og at han ikke husker en del av disse episodene det er snakk om, sier Verling.